18 Април 2024, 07:48 Днес (0) | Вчера (11)

Какво трябва да се знае за лавините

21 Януари 2016 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2016, 12:01
Под лиценза на creativecommons

След поредния случай тази зима на паднала лавина Планинската спасителна служба припомня как да се предпазват туристите, решили да се радват на снега

Трябва да се знае, че опасност от падане на лавини има не само по високите планини, но и в по-ниските им части и в близост до ски пистите.

Обикновено в районите на пистите, където има такава опасност, има обозначаване със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.

От неправителствената организация "Активна сигурност" изреждат признаците, които показват, че може да падне лавина:

- специфични заглушени звуци, когато стъпваме по снега

- пропукване на снежната покривка при стъпване

- вибриране или потрепване на снежната маса

- големи натрупвания от навят сняг

- голяма вероятност от лавина при допълнителна тежест

- следи от паднали лавини по съседните склонове

- резки смени в климатичните условия (рязко затопляне, дъжд и др.)

- висока влажност на снежната маса.

Склоновете с наклон между 25 и 45 градуса, които са идеални за ски и сноуборд, са и най-застрашените от спускане на лавина терени. Потенциално опасни са и подветрените склонове, защото там вятърът пренася сняг.

През по-студения период от зимата има по-голяма вероятност от падане на лавина по сенчестите северни склонове и по-малка по огрятите южни склонове. Обратното е при настъпването на пролетния период или при продължителен период на затопляне. Камъните и дърветата невинаги стабилизират снежната покривка. Понякога те са на точката на откъсване.

Експертите казват и че наличието на малко сняг не означава, че няма опасност от лавина. Често непосредствено след обилен снеговалеж има опасност от свличане на сняг. Това е така и при рязко затопляне.

За да се предпазят хората в планината от лавина, специалистите съветват да не се карат ски извън пистите, хората да не карат сами, преди да се спуснат, винаги да проверяват ситуацията под и над тях, спускането да става един по един, като вторият не тръгва, докато първият не е спрял вече на безопасно място. 

Съветът при изкачване на склон е това да става не по средата, а по ръба му. Козирките трябва да се заобикалят, защото обикновено се чупят по-навътре, отколкото се предполага. Добре е винаги да се подготвя алтернативен маршрут за връщане, в случай че падне лавина.

В случаите, в които се попадне в лавина, е важно да се опитате да се държите на повърхността. При спиране на лавината е важно, ако може, да се освободи поне една от ръцете, защото това ще помогне на човек сам да се изрови от снега. Паниката, разбира се, е лош съветник.

Хората, които са станали свидетели на лавина, е добре, ако могат, да запомнят местата, където са видели да потъват хора, и да ги маркират по някакъв начин - с клонки или др. подръчни средства. Времето за издирване на хора в лавина е ключово - най-големи са шансовете им за оцеляване през първите 15-20 минути.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив