Калиевите соли са в изобилие в плодове и зеленчуци като бананите, картофите и доматите
Според резултатите от проучване на британски учени калиевите соли намаляват резорбцията на костна маса, заради която костите отслабват и се чупят, съобщават БТА и БНР, като цитира в. "Индипендънт".
Калиевите соли са в изобилие в плодове и зеленчуци като бананите, картофите и доматите. Подобна храна не само поддържа костите здрави, но и намалява количеството на калций и киселина, отделяни с
урината. "Това означава, че излишната киселина се неутрализира и се запазват костните минерали" - обяснява ръководителят на екипа д-р Хелън Ламбърт.
Типичното хранене на хората от европейските държави е с много белтъчини, които може да увеличат риска от отслабване на костите. Затова британското изследване дава важни насоки как да се
противодейства на вредния им ефект.
При остеопорозата се разгражда повече костна маса, отколкото естествено се възстановява.