03 Май 2024, 22:11 Днес (0) | Вчера (13)

Калиевите соли намаляват риска от остеопороза

19 Януари 2015 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2015, 10:33

Калиевите соли са в изобилие в плодове и зеленчуци като бананите, картофите и доматите

Според резултатите от проучване на британски учени калиевите соли намаляват резорбцията на костна маса, заради която костите отслабват и се чупят, съобщават БТА и БНР, като цитира в. "Индипендънт". Калиевите соли са в изобилие в плодове и зеленчуци като бананите, картофите и доматите. Подобна храна не само поддържа костите здрави, но и намалява количеството на калций и киселина, отделяни с урината. "Това означава, че излишната киселина се неутрализира и се запазват костните минерали" - обяснява ръководителят на екипа д-р Хелън Ламбърт.

Типичното хранене на хората от европейските държави е с много белтъчини, които може да увеличат риска от отслабване на костите. Затова британското изследване дава важни насоки как да се противодейства на вредния им ефект.

При остеопорозата се разгражда повече костна маса, отколкото естествено се възстановява.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив