03 Май 2024, 20:00 Днес (0) | Вчера (13)

Калин Христов: Няма риск за общото изпълнение на бюджета

04 Април 2013 09:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 април 2013, 09:21
Нова телевизия

Втори пакет мерки за подпомагане на най-уязвимите може да бъде одобрен само от следващото правителство, обяви финансист №1

Отпуснатите в сряда от служебния кабинет 41 млн. лева за подпомагане на най-бедните няма да разклатят финансовата дисциплина и не са риск за бюджета, изготвен от правителството на ГЕРБ. Това заяви в ефира на „Здравей, България” финансовият министър Калин Христов. Тези пари са налични благодарение на намаляването на разходите за министерствата.

Никога не е било анонсирано, че ще бъдат подпомогнато всички майки, защото това е социално подпомагане, каза Христов по повод недоволството, изразено от родителите заради подоходния критерии. Ние никога не сме анонсирали, че ще бъдат подпомогнати всички, дали сме послание, че в рамките на бюджета ще се помогне на най-уязвимите, а не просто механично раздаване на глава. Бюджетът няма такава гъвкавост и не е това целта, обясни финансовият министър. 

На въпрос дали има ли риск за бюджетната дисциплина Христов каза, че е въпрос на приоритизирне на разходите. Ние съкратихме издръжката на министерствата, но няма опасност те да не продължат да функционират нормално, увери министърът. Няма противоречие и не се създава риск за общото изпълнение на бюджета, допълни още той.

„Втори пакет мерки за подпомагане на най-уязвимите може да бъде одобрен само от следващото правителство”, каза още финансист номер 1.

Финансовият министър категорично заяви, че златният ДДС стандарт ще бъде въведен. Така изрядните фирми ще могат да връщат ДДС до 10 дни. Първоначално ще започнем с определен брой фирми, които изпълняват критериите, а постепенно ще се увеличава този кръг, посочи Христов и допълни, че няма риск по отношение изпълнение на приходите към момента.

Според Калин Христов не е реално в страна, която няма основна макроикономическа стабилност, очакването хората да имат спокойствие да потребяват, а бизнесът да инвестира. Никоя сериозна партия, която ще влезе в следващия парламент, няма да постави под съмнение фундаменталните принципи на стабилност на Валутния борд. По повод плоския данък Христов заяви, че не трябва механично да копираме икономически мерки от други страни и да смятаме, че те ще проработят успешно с нашата финансова система.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив