28 Март 2024, 23:47 Днес (11) | Вчера (12)

Калкулатор показва пълната цена на един отработен час у нас

25 Ноември 2021 13:53 Институт за пазарна икономика, ИПИ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 ноември 2021, 13:58

Какулаторът внася яснота за общите разходи за труд и така дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила

Каква е пълната цена на един отработен час или месец? Фишовете, които работниците получават в края на месеца най-често посочват нетната заплата, а в счетоводните си книги работодателите включват и своята част от осигуровките, които формират общите разходите за труд. Извън тях обаче върху крайната заплата на наетите и действителните пълни разходи за труд играят роля и други фактори – болнични, извънредни смени, ваучери за храна. Именно тези фактори добавя към сметката новият калкулатор на реалната заплата и реалните разходи за труд, изработен от ИПИ и достъпен на уебсайта http://cenanarabotnika.org/.
Калкулаторът е разработен в контекста на международна инициатива, изпълнявана от ИПИ заедно с неправителствени организации от Словакия (INESS), Чехия (Liberalni Institute) и Полша (FOR), с общ подход и методология, която отразява особеностите на местното трудово законодателство и регулации. Изработката е подкрепена от Фондация за свободата "Фридрих Науман".
Изчисленията на "Цена на работника" вземат предвид всички очаквани фактори на брутната заплата и разходите на работодателя – пенсионните, здравните и другите социални осигуровки, както и данъците върху дохода. Към тях се добавят още няколко фактора, които касаят най-вече отработеното време – нощният труд, трудът в съботните и неделните дни или на официални празници, за които се прилагат множители към основната почасова ставка на заплащане.
Калкулаторът отчита и случаи, в които работодателят финансира обяда (или като цяло храненето) на служителите си, както и ползваните болнични и допълните дни платен отпуск извън предвидените от трудовото законодателство. Взети са предвид и случаите, когато служителите получават ваучери за храна – честа практика за допълване на дохода, която остава извън обхвата на облагането. На този етап изчисленията са валидни само за трета категория труд, в която влизат повечето работещи в България.
От особено значение тук е разликата между крайната цена на отработен час и обявената почасова заплата – само с добавянето на няколко нощни и празнични смени, няколко дни платен отпуск над минималния и ваучери за храна разликата между обявената почасова заплата и крайната цена на отработения човекочас става почти двойна (виж приложения пример).

Какулаторът внася яснота за общите разходи за труд и така дава възможност за реална преценка на цената на наетата работна сила.

Също така, активирането на калкулатора в началото на мандата на едно правителство лесно ще покаже в каква посока са неговите политики – при всяка промяна, която увеличава цената на наемане, ще светне "червената лампа" за всички наблюдатели. Яснотата за пълната цена на  трудa ще спомогне и за формиране на мнение в дискусиите   по приемане на държавния бюджет, но и при всяка законодателна инициатива, свързана с трудовото или осигурителното законодателство. Калкулаторът ще е от полза и за незабавна оценка на ефекта от предложенията за регулаторни промени на синдикати и работодателски организации.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив