25 Април 2024, 11:18 Днес (4) | Вчера (12)

Калориите вече ще са описани на етикета на храните

13 Декември 2016 09:20 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2016, 09:22

Енергийната стойност трябва да стои до солта и захарта за всяка пакетирана стока - от каймата и компота до дъвката

Всяка храна - от хляба, каймата и млякото до пуканките и дъвката - вече задължително трябва да има на етикета си данни за енергийната стойност наред с количествата сол, захар, мазнини и веществата, които могат да предизвикат алергична реакция. От днес в България влиза в сила еврорегламентът, който задава тези изисквания. Той бе приет още през 2011 г., но на производителите и търговците бе даден достатъчно дълъг гратисен срок да подготвят информацията за продуктите си и новите етикети, пише в. Сега.

Новите правила целят потребителите да са наясно какво слагат на трапезата си и дали не купуват енергийни бомби. Регламентът се прилага за всички пакетирани храни и разфасовки, които се продават в магазини, заведения, пазари, училищни и болнични лавки и бюфети и прочие. "Хранителните стойности трябва да се посочват за 100 грама или за 100 милиграма и да съдържат следните два вида данни: енергийна стойност, която се измерва в килокалории или килоджаули, и количества: мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол", поясниха от Асоциация "Активни потребители" вчера.

В интерес на истината повечето производители на хранителни стоки вече изписват и калориите, и съставките. Отделен въпрос е доколко е достоверна информацията. Задължителните данни може да се отпечатат направо на опаковката или на отделен етикет. Еврорегламентът повелява алергените да са изписани с открояващ се шрифт. Например, ако във вафлата има соя и фъстъци, това се обозначава, защото някои хора имат непоносимост към тези растения. Сусамът, целината, орехите, бадемите впрочем също са алергени. Затова и ресторантите, където продуктите за готвене обикновено са насипни, са длъжни да посочват в менюто си кои ястия съдържат такива съставки.

Контролът е възложен на Българската агенция за безопасност на храните. Хранителните стоки, които са произведени преди 13 декември 2016 г. и вече са разпространени в търговската мрежа, могат да се продават до изчерпване на количествата, обясниха от БАБХ.

СТРИКТНО
Информацията трябва да бъде с четлив шрифт, леснодостъпна и незаличима. Буквите и цифрите върху опаковките и етикетите трябва да са високи поне 1.2 мм. Изключение се прави само за най-дребните пакетчета - с площ под 80 кв. сантиметра. Там символите може да са и 0.9 мм високи. За напитките името, количеството и алкохолното съдържание трябва да се виждат едновременно, т.е. да не се налага купувачът да върти бутилката, за да види данните.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив