20 Април 2024, 18:44 Днес (0) | Вчера (10)

Калфин: България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане

10 Август 2015 11:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2015, 11:53
Булфото

България не може да развива икономика, основана на ниско заплащане, казва в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин

Изявлението му е по повод въпрос за очакваната реакция на бизнеса на следващото повишение на минималната работна заплата, планирано за началото на следващата година.

По думите на Калфин в момента 11% от заетите работят на минимална работна заплата. Той посочва, че производителността на труда и конкурентоспособността не бива да растат само чрез наемане на евтин труд, а с инвестиции в производство, енергоспестяващи технологии и други.

В интервюто министърът обръща внимание и на разликата в заплащането между мъже и жени. "Жените в България получават средно за страната 13.4% по-ниски заплати, 40 на сто по-ниски пенсии. В същото време у нас жените работят седем пъти повече от мъжете в грижа за дома, три пъти повече по отношение на грижа за деца", посочва вицепремиерът.

По този повод Калфин подчертава, че през есента министерството на труда ще внесе закон за равните възможности, който цели да увеличи натиска върху администрацията и частния сектор да не наказват един или друг пол по полов признак. "Ще бъде даден шанс на младите майки, на родителите да се развиват в кариерата си и да получават полагащото им се възнаграждение", заявява Калфин.

"Готвят се изцяло нови проекти за Закона за хората с увреждания и Закона за социално подпомагане", казва още вицепремиерът. Той подчертава, че предстои цялостна промяна на реда за отпускане на инвалидните пенсии, като целта е да бъдат затворени кранчетата, през които изтича ресурс от инвалидните пенсии.

Промени, свързани с частните пенсионни фондове, ще бъдат обсъдени подробно през есента. Те ще се базират на пространно предложение на Комисията за финансов надзор и касаят предоставяне на по-голяма възможност за инвестиции на фондовете, повече прозрачност в работата им, поставяне на ограничения за инвестиране в свързани лица и др.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив