24 Април 2024, 13:51 Днес (8) | Вчера (6)

Калфин: Има опити за преиначаване на информацията по пенсионните предложения

16 Юни 2015 13:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2015, 13:25
Под лиценза на creativecommons

Изборът дали миньор да получава пенсия от НОИ или от ППФ гарантира плащанията, а не като сега – да не се знае дали и колко ще получава, обяви вицепермиерът

"От всички интерпретации, които чувам в общественото пространство, оставам с впечатлението, че има хора, които целенасочено правят опити да се преиначи информацията какво съдържа предложението ми за промяна в пенсионната система и да се заблуждават хората, за да се създава напрежение. А истината е, че условията, които са вписани в пенсионния пакет са по-добри за миньорите от тези, които съществуват в момента" - това обяви на срещата си със синдикални миньорски организации от област Смолян вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той обясни отново параметрите на предлагания пенсионен пакет, които касаят работещите в първа категория труд, към които спадат и миньорите.

В сегашното законодателство, възрастта за пенсиониране е 57 години за мъжете, а увеличението е с 6 месеца на година. В предлагания от министър Калфин пакет, възрастта се намалява на 55 години, а достигането й ще бъде плавно – с по 2 месеца на година за мъжете и достигането й ще се случи след 13 години.

В изказването си към миньорите министър Калфин подчерта, че в предлаганите от него предложения по пенсионната система няма да бъде променен необходимият стаж за пенсиониране. "В допълнение на това, при пълна ликвидация или закриване на част от мината или при съкращаване на щата, остава възможността за ранно пенсиониране на 45 години и при стаж от 10 години. Единствената промяна се свързва с това, че пенсионирали се на 45 години по този критерии, миньорите няма да могат да продължат да полагат труд като миньори, но ще имат право да продължат да полагат труд при обичайни условия. Тази мярка защитава труда на миньорите и ги пази от евентуални спекулации от страна на работодателите", подчерта още той.

В края на срещата министърът подчерта, че с предложения пакет от мерки се регламентира изплащането на пенсии от професионалния пенсионен фонд (ППФ). С промените всеки миньор ще може да избира дали да получава ранна пенсия от НОИ, или ще я получава от ППФ. "Тази мярка гарантира сигурност на плащанията и предсказуемост на пенсиите, а не като сега – да не се знае дали и колко ще получава всеки миньор", коментира още министърът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив