07 Май 2024, 02:16 Днес (0) | Вчера (0)

Калфин подкрепя връщане на принудителното пенсиониране, но не и капиталов фонд в НОИ

24 Април 2015 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 април 2015, 11:49
thinkstockphotos.com

Според социалния министър НОИ не би трябвало да се занимава управление на фондове

Социалното министерство се отказва от идеята да внесе собствен законопроект за връщане на задължителното пенсиониране при навършване на условията за пенсия. В интервю за Дарик вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че ще търси подкрепа за законопроекта на депутатите от БСП, с който се предлага тази мярка.

"Не се отказваме от тази идея, просто има такъв законопроект в Народното събрание и мисля, че трябва да сме прагматични. Независимо кой го внася, аз публично казах, че подкрепям точно тази мярка. Няма смисъл да я пишем още един път и след това да водим излишен спор кой пръв я е внесъл. Важното е, че има такова предложение, ние ще го подкрепим. Надявам се и мнозинството в парламента да го подкрепи и да стане факт", каза социалният министър.

В коментар по темата, че внесеният в парламента законопроект е на опозицията, Калфин допълни: "Проблем ли е според вас по такива теми в законопроект на опозицията да има нещо смислено? Аз не виждам проблем".

Социалният министър не подкрепя идеята на КТ "Подкрепа" за създаване на капиталов фонд в НОИ, в който да се събират парите за втора пенсия на хората, които при започване на първа работа не са посочили в кой частен пенсионен фонд да отиват средствата.

Според социалния министър НОИ не би трябвало да се занимава управление на фондове. То е друг тип пенсионна система, солидарна пенсионна система и не се занимава с инвестиции и управление на капиталови сметки, аргументира се Калфин. Ако започне да го прави, тя ще започне да конкурира частните пенсионни фондове, допълни той. "Моето мнение е, че по принцип е добре да се направи разграничение и в НОИ да бъде солидарната система, а управлението на капиталови сметки да бъде в частните пенсионни фондове. Разбира се всеки трябва да носи отговорност за това, което прави", каза още социалният министър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив