01 Май 2024, 11:58 Днес (0) | Вчера (13)

Камерън заплаши да блокира нови кандидатки за ЕС

21 Декември 2013 10:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2013, 10:42
Под лиценза на creativecommons

Лидерът на британските консерватори заяви, че няма да допусне Сърбия и Албания

Дейвид Камерън заплаши да блокира кандидатките за членство в ЕС ако няма по-стриктен имиграционен контрол, пише британското издание Дейли мирър. Заплахата на британския премиер идва след напрегната среща на върха в Брюксел между лидерите на страните членки, съобщава bTV.

Камерън коментира, че има имигранти, които злоупотребяват с правото си да работят във всяка страна от ЕС, за да получават социални помощи и облаги. Той заяви, че "мащабната миграция” на източноевропейци е бедствие и че трябва да бъде спряна, преди да бъдат допуснати нови членки.

Турция, Македония, Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина се надяват на членство в ЕС, но Камерън каза, че "това няма да се случи, освен ако всички се съгласят” на условията му. По думите на премиера "има реална възможност за настояване за различен подход.” Камерън поиска нов договор, с който да си върне контрола върху границите, преди в Кралството да се проведе референдум за членството му в ЕС през 2017 година.

Пред европейските лидерите по време на преговорите в петък той изрази опасения относно присъединяването на Сърбия и Албания към блока. Лидерът на британските консерватори заяви, че без нови контроли той няма да допусне тези държави да влязат в ЕС. По думите на Камерън, Германия, Австрия и Холандия са се съгласили, че са нужни промени в системата.

В заплахата си, целяща да подбуди значителни промени в правилата на ЕС за имиграцията, британският премиер каза, че не трябва да се повтарят "големите движения на населения, които са се наблюдавали в миналото”, коментира друго авторитетно местно издание The Times.

Отправената заплаха бележи сериозна ескалация на битката на Камерън с Европа заради масовата миграция и идва докато редица държави, начело със Сърбия, очакват присъединяване към ЕС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив