16 Април 2024, 17:59 Днес (11) | Вчера (10)

Канадският Уорън Бъфет инвестира в NBG

15 Март 2013 09:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2013, 09:23
Под лиценза на creativecommons

Правителството на този етап не е готово да прави отстъпки дори и за големите играчи

Канадският инвестиционен фонд Fairfax Financial Holdings обяви, че се интересува да закупи акции на най-голямата търговска банка в страната – Националната банка на Гърция (NBG). Новината дойде ден след като инвестиционния фонд на Катар заяви интерес да закупи от NBG дъщерния й клон в Турция Finansbank за пет милиарда евро и да участва с още един милиард в рекапитализацията на гръцката финансова институция, съобщи електронното издание GRReporter.

Канадският фонд е изразил интерес да покрие 10-процентовия праг на рекапитализацията на NBG, което ще предпази банката от национализация. Според вестник Етнос, фондът е поискал промени в условията на рекапитализационния процес за конкретната банка, баз да става ясно какви точно улеснения иска финансовия колос. Финансовият министър Янис Стурнарас даде бърз отговор на подадения сигнал. Той заяви, че рекапитализацията на гръцката финансова система ще се извърши според установения в страната законов път. Местни анализатори твърдят, че правителството на този етап не е готово да прави отстъпки дори и за големите играчи и процесът по оздравяване на банките не може да се проточи след края на май месец тази година.
 
Fairfax Financial Holdings управлява 37 милиарда евро и негов основател и главен изпълнителен директор е Прем Уастса. Компанията е със седалище в Онтарио, Канада, а Уикипедия нарича нейният собственик, който е с индийски произход “канадския Уорън Бъфет”. Той си е спечелил това прозвище главно поради добрите му инвестиционни попадения. 

След запитване на Агенцията по фондови борси и ценни книжа, администрацията на Националната банка на Гърция потвърди, че е получила оферта от Fairfax Financial Holdings. Според банковите анализатори, NBG има нужда от 17,5 милиарда евро, за да изпълни изискванията на надзора по показателя за капиталова адекватност. Това означава, че 15,6 милиарда евро ще дойдат от Фонда за финансова помощ, съставен със средства от еврозоната, а два милиарда евро ще бъдат набрани от частни инвеститори. Неофициалната информация до момента сочи, че канадският фонд е готов да инвестира 1,5 милиарда евро в гръцката банка.
 
Общата стойност, която Европейският съюз и Международният валутен фонд са заделили за спасяване на гръцката финансова система достига 27,5 милиарда  евро. Условието, за да не бъдат национализирани банките е финансовите институции да намерят частни инвеститори, които да закупят най-малко 10 на сто от новоиздадените акции.
 
Въпреки че вицепрезидентът на Fairfax Пол Ривет отказа да коментира представения към NBG интерес, той подчерта пред Ройтерс, че международният инвестиционен фонд има сериозен интерес от процеса на рекапитализация на европейските банки. “Доказали сме, че ще участваме в рекапитализацията и сме го направили до момента с Банката на Ирландия, което се оказа изключително успешна инвестиция в една чудесна банка”, казва Ривет пред Ройтерс, цитиран CNBC.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив