16 Май 2024, 15:45 Днес (8) | Вчера (12)

Капиталовата адекватност на глобалния застрахователен сектор остава стабилна

14 Декември 2023 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 декември 2023, 11:33

Системният риск, произтичащ от застрахователите, остава значително под този на банките

Международната асоциация на застрахователните надзорни органи (IAIS) публикува своя Доклад за глобалния застрахователен пазар за 2023 г. (GIMAR), споделяйки резултатите от тазгодишното Глобално наблюдение (GME) за оценката на IAIS за ключови рискове и тенденции в глобалния застрахователен сектор. GME се основава на данни, събрани до края на 2022 г. от приблизително 60 от най-големите международни застрахователни групи и обобщени данни за целия сектор от надзорни органи по целия свят, покриващи над 90% от глобалните записани премии. "Данните на GME показват, че глобалната капиталова адекватност на застрахователния сектор остава стабилна, но леко е намаляла в края на 2022 г. главно поради особености на финансовите пазари, като например по-ниски оценки на активите, - каза Шигеру Ариизуми, председател на изпълнителния комитет на IAIS. - Въпреки това съвкупният отпечатък на системния риск на застрахователния сектор намаля в края на 2022 г. в сравнение с предходната година."
Ключови двигатели за спада в оценките за системния риск на застрахователния сектор са по-ниските експозиции към краткосрочното финансиране, ликвидността на задълженията, вътрешнофинансовите активи и минималните гаранции по променливи продукти. Междусекторното сравнение на оценките за застрахователния системен риск с банковия сектор показва, че системният риск, произтичащ от застрахователите, остава значително под този на банките.
Оценката на свързаните с климата рискове в застрахователния сектор показва, че застрахователите в световен мащаб поддържат значителна експозиция към активи, свързани с климата. Застрахователите продължават да разпределят значителни части от своите инвестиционни портфейли към свързани с климата сектори. Един от основните физически рискове от изменението на климата за застрахователите е очакваното увеличение на искове, свързани с катастрофични (NatCat) събития. Увеличаването на екстремните NatCat събития може да повлияе на рентабилността на застрахователите, да затрудни управлението на капитала им и да засегне презастрахователните пазари.
"Въпреки че нарастващите лихвени проценти повлияха положително на съвкупната платежоспособност на застрахователите, те могат да доведат до непредвидени изходящи парични потоци, като искания за маржин по деривати или отказ от полици, - отбеляза Джонатан Диксън, генерален секретар на IAIS. - В развиващия се цифров пейзаж динамиката на риска от пропуски може да се е променила. Фактори като социални медии могат да повлияят на поведението на притежателите на полици и скоростта, с която се инициират колективни действия. В резултат на това надзорните органи засилват усилията си за наблюдение, като използват по-често наблюдение на място и извън обекта. Това включва анализ на чувствителността и стрес тестове за ликвиден риск. Увеличаването на кредитния риск също е от първостепенно значение за надзорните органи, както и експозициите към търговски недвижими имоти и взаимосвързаността на застрахователния сектор с банките."
"Също така проучваме възможни рискове, произтичащи от промени в животозастрахователния сектор, включително презастраховане с интензивно използване на активи и увеличено разпределение на активи към алтернативни инвестиции, които обикновено са по-сложни и по-малко ликвидни по природа", подчерта Ариизуми. "Адекватното разбиране на тези инвестиции и управлението на техния риск на ниво застраховател е важно, заедно с гарантирането, че инвестициите са подходящо съчетани с ликвидния профил на задълженията на застрахователите."
Нарастващото използване на трансгранични презастрахователни транзакции с интензивно използване на активи повдигна въпроси относно степента, в която регулаторните разлики в оценката, резервите и капиталовите изисквания в различните юрисдикции водят до тази тенденция. Фокусът на надзора върху тези презастрахователни транзакции също има за цел да предостави яснота относно това кой запазва собствеността върху активите (цедент или презастраховател), кой управлява активите и коя юрисдикция има надзорни правомощия върху тези активи.
Накрая, данните от GME демонстрират устойчива траектория на растеж на световния презастрахователен пазар. Въпреки това значителните увеличения на застрахователните загуби, причинени от събития на NatCat, създадоха натиск върху рентабилността на презастрахователите, която се влоши значително през 2022 г., особено в Америка и Европа.
В бъдеще рисковите фактори, влияещи върху бъдещата платежоспособност и рентабилност на застрахователния сектор, включват устойчиви високи нива на инфлация, пропуски, значителни нереализирани позиции на загуби и възможност за намаляване на търсенето на застраховки поради напрежение върху покупателната способност на домакинствата. Освен това геополитическото напрежение продължава да оказва негативно влияние върху перспективите. IAIS ще продължи активно да наблюдава глобалния застрахователен пазар и да усъвършенства оценката на системния риск през 2024 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив