28 Април 2024, 20:33 Днес (0) | Вчера (0)

Караш пиян или дрогиран? Полицията вече изземва возилото ти

09 Август 2023 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 август 2023, 15:23
МВР, илюстративна снимка

Вече са отнети камион и автомобил

В Бургас снощи са били отнети от полицията камион и лек автомобил на двама водачи, шофирали след употреба на алкохол и на наркотични вещества.  Това става след влизането в сила на промените в Наказателния кодекс за шофьорите, които сядат зад волана пияни или дрогирани. От началото на годината образуваните досъдебни производства на шофьорите – нарушители са 609, а това е със 100 повече в сравнение с миналата година, предаде БНР. Целта на въведените нови промени за шофьорите в Наказателния кодекс е превенцията, предвид многото досъдебни производства, каза на брифинг в Бургас Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура. Старши комисар Калоян Калоянов, директор на бургаската полиция, посочи, че от влизането в сила на новите промени в закона към момента има две започнати досъдебни производства и иззети две превозни средства. "В единия случай имаме шофиране след употреба на алкохол, а тестът с дрегер е отчел 3,02 промила. Водачът е управлявал тежко транспортно средство. При втория случай шофьорът на лек автомобил е употребил наркотични вещества. И двата случая са отработени спрямо новите промени в Наказателния кодекс. Проведохме среща по инициатива на окръжния прокурор още в понеделник. Обсъдихме начина за реда и действие на прокуратурата и полицията при констатиране на подобни случаи. В практиката ще възникват и въпроси, които ще решаваме в движение. Въпросните автомобили ще бъдат съхранявани на паркингите, собственост на МВР, където има охрана. В момента уговаряме и други места, където автомобилите ще бъдат под охрана."
Автомобилите ще бъдат репатрирани чрез частни и общински фирми. А с оглед скъсяване на срока, когато водачът е дал положителна проба с дрегер за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, но пожелае и кръвна проба, от близо два месеца ОДМВР работи и за разкриване на лаборатория за изследване на такива проби и в Бургас.
По отношение на нарушителите решението за наказанието дали автомобилът ще бъде иззет, или конфискуван в полза на държавата е в ръцете на съда, посочи старши комисар Калоянов. Чужденците, които също нарушават закона, подлежат на наказание по българското законодателство, допълни прокурор Маркова и поясни: "При наличие на високо количество алкохол в кръвта на лицето, ще бъде привлечен в качеството му на обвиняем, ще му бъде предявено обвинение, а ако бъде внесен обвинителен акт, то съдът трябва да вземе решение. Законодателят е предвидил, че превозното средство следва да се отнеме, а не че може да бъде отнето. Има и въпрос на доказване на собствеността на автомобила. Дали е собственост на водача, на работодателя, но в Закона пише, че ако не е собственик трябва да внесе съответната паричната равностойност на автомобила". В случаите когато обвиняемото лице не е собственик на иззетия автомобил, то съдът ще има предвид пазарната стойност на превозното средство, уточни Мария Маркова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив