28 Март 2024, 21:34 Днес (11) | Вчера (12)

Катастрофален сценарий след поевтиняването на тока с обявените 8%

20 Февруари 2013 08:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2013, 08:58

АЕЦ "Козлодуй" без печалба, индустрията без евтин ток - фалити и съкращения на работни места

Обявеното от премиера преди ден намаление на тока с 8% може да бъде постигнато, но въпросът е на каква цена. Последиците са няколко и все негативни в дългосрочен план, обяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Той даде разяснения около плановете на правителството да реализират това намаление в сметките на абонатите – това щяло да стане чрез вкарването на цялата електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” в „услуга” на домакинствата и от друга страна изкарването на скъпия ток от ТЕЦ-ове от енергийния микс на страната. Такъв сценарий обаче, може да се окаже катастрофален, предупреди експертът.

„Какви ще са ефектите? Първо, 150 млн. лева годишна печалба за АЕЦ „Козлодуй” ще изчезнат, евентуално се компрометират и проектите по удължаване живота на реакторите в централата. Освен това пренасочването на електроенергията от АЕЦ-а към домакинствата, означава, че индустрията в България ще остане без ток на ниски цени. От това може да последват фалити и съкращаване на работни места”, обясни Трайков.

По думите му има и трети негативен ефект – след изкарването на тока от ТЕЦ-овете от общия микс, те няма да могат да го продават на свободна цена на конкурентния пазар и може да се стигне до затварянето им.

Причината за по-скъпата електроенергия от тези централи бившият министър обясни с големи инвестиции в сероочистващи инсталации, които те предприели. Вследствие на направените разходи от ДКЕВР решили да одобрят повишаването на цената на тока от тези ТЕЦ-ове.

Според Трайков електроенергията, която българите плащат, е три пъти по-евтина от тази в Европа – една от малкото стоки с такава голяма разлика. Въпреки това цените са непосилни заради ниските доходи. Евентуалните решения били – или по-малка консумация на ток, или държавно подпомагане на хората, които най-трудно се справят с плащанията.

Енергийният експерт разясни и друг момент от „пътя”, по който се стига до високите фактури на хората. Абонатите „финансирали” НЕК с един от компонентите в тока за поддържане на мрежата за високо напрежение. Така енергийният регулатор компенсирал НЕК за направените от нея „инвестиции в неизгодни проекти” и гарантирал, че тя няма да фалира.

С условието, че не е „адвокат, нито обвинител на ЕРП-тата”, бившият член на кабинета „Борисов” посочи още, че тези дружества генерират малка част от сметката за ток – едва 10-15%. Другите 85% били в централите, в мрежата на НЕК. „Така да се види по веригата дали има резерва. Според мен такъв резерв няма”.

Трайков определи оставката на Дянков като „опит за пускане на кръв” и „недобро решение” и добави, че според него в нормална ситуация по-добре би било кабинетът да изкара мандата си докрай, за да няма сътресения в държавата. „Въпросът е дали в такава ситуация на нарушено доверие и напрежение това е възможно”, заключи бившият министър.

В същото време тази сутрин заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев обяви, че ако след юли има възможност 100% от най-евтината цена да бъде включена в микса, категорично цената на електроенергията ще се намали още.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив