95% от българите не пропускат вечеря, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска
95% от българите не пропускат вечеря, 80% обядват задължително, 59% не отделят време за следобедна закуска, а 43% изцяло пропускат сутрешната закуска. Това сочат резултатите от социологическо
проучване относно хранителните навици на българите. Сред тези, които не закусват, водещите причини са липсата на глад (54%) или време (30%). Това, според специалистите, говори за лоши хранителни
навици и прекаляване с храната вечер от една страна, а от друга – с подценяване на първото хранене за деня.
Проучването установява, че в сутрешната си закуска българинът е по-скоро традиционалист. Най-голяма част от хората започват деня си с познатите на поколения филийки, сандвичи, принцеси (43%), а
всеки трети с тестени закуски (вкл. банички). Основният тестен продукт се комбинира със сирене, кашкавал, месен колбас. Това се обяснява с факта, че все повече българи предпочитат лесен и бърз
вариант за закуска, като специалистите съветват тя да бъде пълноценна и да предоставя достатъчно енергия.
Друг основен акцент от проучването е, че значителна част от българите са наясно с ползите от закуската – 57% я определят като източник на енергия, 52% я свързват със задоволяване на глада, а 36% я
асоциират със здраве. В същото време, обаче голяма част от закусващите сутрин българи (80%) не консумират плодове за закуска, което е в противовес на съветите на специалистите. Според тях
набавянето на витамини и минерали е важно да се случва сутрин, когато мозъкът се нуждае от енергия, а плодовете са идеален вариант, доставяйки лесно усвоими, натурални прости захари.
59% от закусващите, които пият сок, предпочитат закупени от магазина сокове. Две трети от закусващите българи предпочитат 100% натуралните сокове. Част от анкетираните споделят също, че посягат към
храна или напитки извън основните хранения – между закуската и обяда и между обяда и вечерята, като повечето определят нуждата от енергия като водеща.
"За силен старт на деня и събуждане на метаболизма е нужна балансирана закуска, с която да се достави на тялото нужната енергия, макронутриенти и необходимите витамини, минерали и фибри, за
да посрещаме с енергия всекидневните си задачи", заяви д-р Мария Николова, водещ специалист диетолог, асистент към Медицински Университет - София, специалност "Хранене и диететика".