02 Юли 2024, 09:50 Днес (0) | Вчера (5)

Кварталните магазини поскъпват с 25% до 2007 г.

25 Май 2005 08:47 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Офис площите и бизнес парцелите имат най-голям потенциал за нарастване на цените

До края на тази и следващата година на българския пазар за недвижими имоти ще има нов лидер по стойност на сключените сделки за продажба и наеми, смятат експерти. Това ще е сегментът за търговия с офис площи и бизнес терени, който вече дава заявка да измести продажбата и наемането на жилища по ефективност и реализирани обороти.
Най-бурно развиваща се за тези две години се очаква да стане продажбата на терени за изграждането на хипермаркети по входно-изходните магистрали на големите ни градове и на търговски обекти в широкия център. И ако този процес се очаква да приключи до лятото на следващата година, то създаването на по-малки магазини, но с предлагане на повече стоки и цени, близки до тези в хипермаркетите едва сега започва.
Очаква се тук лидер да стане немската верига "Алди", която се е специализирала в продажба на хранителни и битови стоки в подблоковите пространства на комплексите и в близост до центъра на градовете и предлага едни от най-ниските цени в Германия. Ако тя дойде у нас, цените на малките магазинчета, клубове, както и всички свободни площи особено в престижните райони на столицата и големите ни градове ще скочат поне с 25-30%.
Развитието на пазара на търговски площи не означава, че търговията с апартаменти, къщи и вили ще спре, но при нея обемът на една сделка е доста по-малък. А действията, времето и разходите по реализацията на една сделка - за жилище или бизнес имот, извършвани от посредниците, не се различават съществено. Затова брокерите очакват продължаващо навлизане на чуждестранни компании на нашия пазар под различни форми - и като регистрират собствени дружества и в съвместни фирми с български агенции. Така чужденците на практика придружават големите си клиенти от други части на Европа и света и продължават да ги обслужват, прибирайки комисионните.
Според портала за недвижими имоти imoti.net вторият бум несъмнено ще бъде в строителството на логистични и транспортни центрове, заедно с големи и модерни складови бази. Това означава че ще скочат и цените на парцелите, подходящи за тази цел, с добра връзка с основните ни магистрали по оста Калотина-София-Капитан Андреево и Видин-София-Кулата. Тези две направления ще привлекат сериозни инвеститори и компании от бранша, защото са единствените сухоземни връзки на Гърция и Турция с Европа. В момента представители на сериозни инвеститори вече обикалят общините около Видин и Монтана, където цените на терените започнаха постепенно да се повишават. Очаква се изграждането на поне три-четири логистични и транспортни терминала и около Пловдив-Чирпан, където ще се складират и подготвят за експорт европейски стоки, предназначени за 60 милионния турски пазар, тъй като след 2007 година границата ни с Турция ще стане външна на Европейския съюз , а това са най-удобните места за изграждането на подобни обекти.
С идването на повече чужди компании естествено ще се увеличи и търсенето на първокласни офиси. Според анализатори, сега минималната средногодишна възвращаемост на инвестиция в офис сграда е между 12 и 15% при годишна лихва по банкови депозити от 4-5% и лихва на държавни ценни книжа от 7%. С това страната ни изпреварва Централна Европа, където има възвращаемост от 8% и Западна Европа - 5%.  Нагоре вървят и наемите - 32% ръст през първото тримесечие на 2005 година спрямо същия период на 2004 година, сочати статистиката на портала imoti.net. Сега най-търсени за офис-строителство са места в центъра, но поради тяхното практическо изчерпване, от половин година се забелязва изкупуване на стари сгради и реновирането им. Това вече качи цената на сгради в широкия център в лошо състояние, чийто ремонт струва доста скъпо.
В момента цените на първокласни офиси в столицата варират от 950 до 1600 евро на квадрат в зависимост от местоположението и качеството на сградата. Наемите пък са около 15-16 евро на квадрат в идеалния център и до 12-13 евро по централните булеварди на града. В останалите по отдалечени райони може да се намери приличен офис и за 4-6 евро на квадрат.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив