19 Март 2024, 13:21 Днес (6) | Вчера (10)

Кей Би Си финализира покупката на "ОББ-Метлайф"

16 Март 2018 14:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 16 март 2018, 17:54

До края на годината "ОББ-Метлайф" се влива в животозастрахователното дружество на ДЗИ

Кей Би Си финализира покупката на "ОББ-Метлайф". Това обяви днес на нарочна пресконференция Петър Андронов – кънтри мениджър на Кей Би Си в България.

Той направи ретроспекция на преговорите, започнали преди година и половина, и посочи, че с придобиването на 100% от акциите на "ОББ-Метлайф" белгийците вече притежават у нас най-голямата застрахователна компания, по последни данни на Комисията за финансов надзор. Така Кей Би Си вече е един от основните субекти в българската икономика, посочи още Андронов.

Главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков обяви от своя страна, че "ОББ-Метлайф" вече ще работи под бранда "ОББ  Животозастраховане", а до края на годината ще се влее в животозастрахователното дружество на дзи. Той увери клиентите на "ОББ  Животозастраховане", че ако усетят промяната, тя ще бъде само в положителна посока.

В момента 400 хил. клиенти са с активни полици в "ОББ  Животозастраховане". 60% от приходите на "ОББ  Животозастраховане" са от продукти, които не са свързани с банковите, посочи още той.

Чолаков каза още, че плановете за развитие на компанията предвиждат двуцифрен ръст на премийните приходи и на печалбата. Главният изпълнителен директор на ДЗИ обяви и мениджърския състав, който ще ръководи трите компании.

Член на Управителния съвет и изпълнителен директор, който ще отговаря за общото и корпоративното застраховане в компанията е Бистра Василева. Главен търговски директор и член на Управителния съвет е Диана Стойнова. Евгени Бенбасат е член на Управителния съвет и изпълнителен директор, който ще отговаря за животозастраховането и банквото застраховане. Към висшия мениджърски състав, като член на управителния съвет и изпълнителен директор се присъединява и Стефан Делае.

Председател на Надзорния съвет ще бъде Петър Андронов. Членове на Надзора са Йохан Демен и Григорий Вазов.

На пресконференцията не бяха обявени по-конкретни параметри по изкупуването на останалите 40 на сто от капитала на "ОББ-Метлайф".

От групата обявиха още и по-добри ценови условия за клиентите в дружествата на Кей Би Си. "Смея да кажа, че се стремим към лидерската позиция на пазара и към превръщането ни в еталон по отношение на качеството на нашите продукти", обобщи Коста Чолаков

Предисторията на сделката

На 9 януари тази година Метлайф и КВС постигнаха споразумение КВС (чрез своето българско застрахователно дружество - ДЗИ) да придобие дела на Метлайф от 40% в ОББ-Метлайф Животозастрахователно дружество АД ("ОББ-Метлайф"), животозастрахователно съвместно дружество между ОББ и Метлайф. Сделката стана факт на 29 декември 2017 г. По-рано през изминалата година, като част от придобитите от КВС дружества - ОББ и Интерлийз, КВС (чрез ОББ) придоби 60% от ОББ-Метлайф, които преминаха в ДЗИ.

Така към момента ДЗИ има 100% собственост върху ОББ-Метлайф.

Главният изпълнителен директор на КВС Груп Йохан Тейс посочи, че сделката е крайната точка в придобиването на ОББ/Интерлийз от страна на КВС. "Това затвърждава нашата позиция на силен играч на местния пазар, който е в състояние да предложи пълния набор от банко-застрахователни продукти на българските клиенти през различните ни канали. Разширяваме нашата дейност в страната, надграждаме я на базата на компетенциите и динамиката на ОББ, СИБАНК и ДЗИ, и се възползваме от предимствата на общите ни продукти и услуги, включително животозастрахователни, а това ни помага да постигнем целите си и да подсигурим бъдещия си успех".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив