19 Март 2024, 08:29 Днес (0) | Вчера (10)

Киберзаплахите 2020: на прицел са финтех, мобилното банкиране и електронната търговия

13 Декември 2019 14:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2019, 13:50

Препоръчва се и здравеопазването да вземе мерки за защита на информацията

През 2020 г. финансово мотивираните киберпрестъпници може да започнат да се насочват към инвестиционни приложения, онлайн системи за обработка на финансови данни и нови криптовалути, заедно с осигуряване на платен достъп до инфраструктурата на банките и разработване на нови видове зловреден софтуер за мобилно банкиране базирани на изтекъл изходен код. Това са ключовите прогнози на една от глобалните компании за киберсигурност за очакваното развитие на заплахите във финансовия сектор.
Финансовите киберпрестъпления се считат за едни от най-опасните, тъй като въздействието, което имат, обикновено води до преки финансови загуби на жертвите. През 2019 г. се наблюдават някои значителни развития в индустрията, а също и в това как оперират финансовите престъпници. Тези събития позволиха на изследователите да предложат няколко възможни сценария за развитието на средата на сигурност във финансовата индустрия за 2020 г.

Ето основните:
•    Финтех на прицел. Приложенията за мобилни инвестиции станаха все по-популярни сред потребителите по целия свят. Тази тенденция няма да остане незабелязана от киберпрестъпниците през 2020 г. Не всички от тези приложения използват най-добрите практики за сигурност, като многофакторна идентификация или защита на връзката с приложението, което може да даде на киберпрестъпниците потенциален начин да се таргетират потребителите на такива приложения.

•    Нови троянци в мобилното банкиране. Изследванията предполагат, че изходният код на някои популярни мобилни банкови троянски коне всъщност е проникнал в публичното пространство. Предишни подобни случаи на изтичане на изходен код на зловреден софтуер (например Zeus, SpyEye) доведоха до увеличен брой нови вариации на тези троянски коне. През 2020 г. този модел може да се повтори.

•    Платен достъп до банкова инфраструктура и рансъмуеър атаки срещу банки. През 2020 г. експертите очакват увеличаване на активността на групи, специализирани в продажба на мрежов достъп до банки между престъпници, в африканските и азиатските региони, както и в Източна Европа. Основните им цели са малките банки, както и финансови организации, наскоро закупени от големи играчи, които тепърва изграждат системата си за киберсигурност в съответствие със стандартите на своите компании-майки. Освен това се очаква едни и същи банки да станат жертва на насочени рансъмуеър атаки, тъй като банките са сред онези организации, които са по-склонни да плащат откуп, отколкото да приемат загубата на данни.

•    Magecarting 3.0: повече киберпрестъпници ще се насочат към системи за обработка на плащания онлайн. През последните няколко години т. нар. JS-скиминг (метод за кражба на данни за разплащателни карти от онлайн магазините) придоби огромна популярност сред нападателите. В момента изследователите са запознати с поне 10 различни групи, участващи в този тип атаки, а експертите смятат, че броят им ще продължи да нараства през следващата година. Най-опасните атаки ще бъдат срещу компании, които предоставят самата услуга електронна търговия, което ще доведе до пробиви на хиляди компании.

"През тази година станахме свидетели на няколко важни развития. Точно както прогнозирахме в края на 2018 г., видяхме появата на нови киберпрестъпни групи, като CopyPaste, нова география на атаки от групата на Silence. Киберпрестъпниците пренасочват фокуса си към данни, които помагат да се заобиколят системите против измами. Поведенчески и биометрични данните се продават на черния пазар. В допълнение, очаквахме JS-скимирането да се увеличи и точно това се случи. С настъпването на 2020 г. Препоръчваме на екипите по сигурността в потенциално засегнатите области на финансовата индустрия да се подготвят за нови предизвикателства. Няма нищо неизбежно в потенциалните предстоящи заплахи, просто е важно да бъдат подготвени правилно за тях”, казва Юрий Наместников, изследовател по сигурността.

В допълнение към финансовия сектор, изследователите идентифицираха и други отрасли, които ще бъдат изправени пред нови предизвикателства, свързани със сигурността през следващата година:
•    Препоръчва се здравеопазването да вземе мерки за защита на информацията на пациентите и защита на свързаните с това медицински устройства, тъй като се очаква те да бъдат обект хакерски атаки.
•    Екипите за корпоративна сигурност трябва да обръщат повече внимание на облачната инфраструктура, а също и на справянето с нарастващите рискове от вътрешни хора, които имат достъп до чувствителни мрежи. Има групи престъпници, специализирани в набирането на инсайдъри чрез различни техники, включително изнудване.
•    Телеком секторът и други индустрии, които широко използват клетъчна комуникация, трябва да подпомогнат внедряването на 5G, но и да предотвратят рискове от въвеждането на новата технология, което ще започне в началото на 2020 г. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив