18 Май 2024, 08:11 Днес (0) | Вчера (11)

Киберзастраховането изисква внимателно управление заради сложния си характер

13 Февруари 2024 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 февруари 2024, 10:35

Подходите на индустрията към поемането на киберискове варират

Киберзастраховането може да създаде значителни рискове за финансовата стабилност на застрахователите и презастрахователите, тъй като киберрисковете са сложен продукт, който изисква специални знания и опит. Въпреки тези предизвикателства, киберзастраховането  отваря възможности за печеливша експанзия и иновации в застрахователния сектор, сочи анализ на американската агенция за кредитен рейтинг AM Best. Подходите на индустрията към поемането на киберзастраховки варират. Някои застрахователи остават предпазливи относно увеличаването на тяхната киберекспозиция, а други се стремят да намалят присъствието си в тази област. За разлика от тях, трети виждат киберзастраховането като обещаваща област за растеж. Това разнообразие в подхода се забелязва и сред презастрахователите, които поддържат различни нива на ентусиазъм за включване на киберрисковете в своите портфейли. Някои активно се стремят да добавят киберзастраховане към своя продуктов микс, докато други са по-резервирани, показва проучване на Beinsure Media.
Когато става въпрос за стратегии за застраховане на киберрискове, презастрахователите често предпочитат сделки, базирани на квотел модел с таван на коефициента на загуби. Фокусът е върху разработването на застрахователни програми, които точно отразяват основните условия на застраховката, включително прилагането на изключения при управление на риска според апетита за риск. Проучването включва оценка на способността на застрахователя да оценява и управлява потенциални киберзагуби като част от своя рейтингов процес. Той изследва въздействието на киберрисковете върху стратегиите за управление на капитала на застрахователя.
AM Best вижда нарастваща осведоменост в индустрията относно потенциала за значителни загуби, свързани с киберактивността. Компанията обаче отбелязва, че в сравнение с други катастрофични рискове, потенциалът за катастрофални загуби от киберактивност обикновено се счита за по-нисък на този етап.
Разширяването на предложенията за киберзастраховки е отговор на нарастващото търсене на защита от кибернетични заплахи – тенденция, ускорена от цифровата трансформация на бизнеса и нарастващата сложност на кибератаките. Докладът на AM Best разглежда как застрахователите и презастрахователите включват киберрисковете в своите стратегии за презастраховане и ретроцесия, включително прилагането на механизми за прехвърляне на риска.
Докато киберзастраховането предлага възможности за растеж и иновации, то изисква внимателно управление поради сложния си характер. Застрахователите и презастрахователите възприемат различни подходи към този бизнес, отразявайки различни нива на толерантност към риска. AM Best подчертава значението на интегрирането на съображенията относно киберрисковете в по-широкото управление на капитала и стратегиите за смекчаване на риска с цел поддържане на финансовата устойчивост.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив