29 Юни 2024, 08:12 Днес (0) | Вчера (4)

Кипър въвежда драконовски контрол за работа без осигуровки

09 Октомври 2013 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2013, 12:02
Под лиценза на creativecommons

Намерението на правителството е с новите мерки за борба с нелегалния труд да се въведат строги и възпиращи санкции, каза социалният министър Зита Емилианиду

Законодателството в Кипър за борба с недекларираната заетост – работа без трудов договор и социални осигуровки, ще бъде изменено, съобщи социалният министър Зита Емилианиду.

Промените ще се направят въз основа на препоръките на експерти от Международната организация по труда. Проучването, което те извършват на острова, трябва да бъде готово до 30 октомври. 

Намерението на правителството е с новите мерки за борба с нелегалния труд да се въведат строги и възпиращи санкции, каза социалният министър Зита Емилианиду. Спорна в тази област все още е идеята от законопроекта, внесен от партия АКЕЛ при предишното правителство, за разширяване на обхвата на сключените колективни трудови договори върху целите отрасли.

Според АКЕЛ и синдиката ПЕО това е възможност за борба с нелоялната конкуренция на пазара на труда и за защита на правата на работниците. От синдиката СЕК също смятат, че е важно да се запази и да се засили прилагането на колективните трудови договори. Социалният министър обаче заяви, че подобен ход е само “парче” от общите действия за справяне с безработицата. 

Един от проблемите, чието решение ще се търси с промени в законодателството, е нелоялната конкуренция между кипърските работници и работниците от ЕС. Съществува неравнопоставеност в достъпа на кипърците до работни места, което е в резултат на факта, че работниците от европейските страни са евтина работна ръка, казаха депутати. През тази година социалното министерство въведе програми за насърчаване на заетостта, по които с приоритет за наемане се ползват местните жители. 

И социалният министър, и президентът Никос Анастасиадис многократно апелираха хотелиерският бизнес да назначава повече кипърски безработни. В строителството, във фурните и в други дейности постепенно работниците от ЕС се заменят с кипърски работници, отчете Зита Емилианиду в парламента. 

По-строг контрол и санкции се обмисля и по отношение на изплащането на обезщетенията за безработица. Особено внимание бе обърнато на гражданите на Европейския съюз в Кипър.

Много от тях, когато бъдат съкратени, отиват в страната си и се връщат в Кипър за обезщетението за безработица. Има и много случаи, когато те прехвърлят получаването му в родината си, но в същото време работят, а кипърските компетентни власти няма как да установят това нарушение, заявиха депутати. 

Затова те призоваха Министерството на труда и социалното осигуряване да предприеме повече проверки и предпазни мерки, с които да гарантира, че всяко евро от фонда отива за тези, които наистина имат право на него. Кипър в момента е страната-членка на ЕС, регистрирала най-голям ръст на безработицата. 

Според последните данни на Евростат тя се нарежда на първо място в еврозоната по процента увеличение на безработните и на трето място – след Гърция и Испания, по общото ниво на безработицата. Безработицата в Кипър през август е достигнала 16.9% от работещото население, или 76 000 души.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8285
GBP 2.4796 2.4887 2.3121
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив