29 Септември 2024, 01:58 Днес (0) | Вчера (0)

Кипър започва лов на работещите без осигуровки

04 Февруари 2014 11:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2014, 12:27
ekathimerini.com

Борбата с недекларирания труд бе обявена като един от приоритетите на правителството за справяне с тежката ситуация на трудовия пазар в Кипър в момента заради високата безработица

Специална компютъризирана система за наблюдение на трудовия пазар в реално време ще въведе Министерството на труда и социалното осигуряване в Кипър като нов начин за борба с недекларираната заетост и работата "на черно”. 

Влизането й в практиката бе обсъдено между социалните експерти и представителите на тройката международни кредитори. Компютъризираната система ще осигури непрекъснато наблюдение на заетостта и нейната продължителност във всички предприятия. 

Ще се регистрира броят на персонала, целият работен процес, както и заплатите. Така в реално време и по всяко време ще има точна информация колко души работят редовно на платена работа и ще се следи за наетите "на черно”. 

Въпросът за мерките в тази насока бе един от централните по време на заседанието днес на технократския екип от тройката международни кредитори и предсатвители на Министерството на труда и социалното осигуряване. 

Обсъдена бе възможността за въвеждане на информационната система "Ergani", реализирана от Министерството на труда и социалната сигурност на Гърция. За нейното ползване в Кипър социалният министър  Зита Емилианиду се бе договорила със своя гръцки колега през декември миналата година.

За одобряване на това решение обаче се иска експертиза от тройката и по-специално от Европейската комисия. Социалното министерство отново заяви намерението си да внесе изменения в законодателството като възможност за борба с недекларирания труд. 

Предложението е да се наложат по-високи глоби на работодателите, които наемат персонал, без да го регистрират в системата на социалното осигуряване. 

Минималната работна заплата и автоматичната индексация на доходите /АТА или COLA/ също бяха предмет на разговорите с тройката.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив