29 Септември 2024, 01:45 Днес (0) | Вчера (0)

Кипър погва нелегалната трудова заетост

30 Октомври 2013 12:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 октомври 2013, 12:52

Засилването на мерките за намаляване на наемането на работници “на черно”, в нарушение на трудовото законодателство в Кипър, е предизвикано от тежката ситуация на трудовия пазар в страната и рекордно високата безработица

Министерството на труда и социалното осигуряване в Кипър обръща специално внимание на борбата с недекларирания труд и нелегалната заетост, за да се гарантира реална конкуренция, заяви министър Емилианиду.

Засилването на мерките за намаляване на наемането на работници “на черно”, в нарушение на трудовото законодателство в Кипър, е предизвикано от тежката ситуация на трудовия пазар в страната и рекордно високата безработица, както и от затрудненото финансово състояние на фирмите. Проучването на пазара на труда и планът за борба с недекларираната заетост са разработени съвместно с експерти от Международната организация по труда /МОТ/. 

Мерките, които се предлагат в него, ще бъдат оценени и от тройката. Днес екипът на мисията на международните кредитори ще обсъди със социалното министерство ефекта от програмите за субсидирана заетост, които правителството вече прилага и с които цели да активизира безработните и да ги върне на трудовия пазар.

Преди този важен преглед на социалната политика на Кипър министър Емилианиду заяви, че “правителството реагира с набор от мерки и действия, насочени към намаляване на въздействието на кризата върху предприятията и работниците”. Тя отчете, че значителна част от бизнеса се е възползвала от лостовете на правителството. Само в туристическата  индустрия, на която се разчита да изтегли икономиката на страната, по тези програми са наети допълнително 1270 безработни, повечето от които кипърци, съобщи министърът.

С тройката ще бъде дискутирана и подготвяната нова програма в туризма, за която “Български новини” вече съобщи. Тя предвижда съчетаване на работа с обучение, като ще се организират стажове в хотелите, които няма да бъдат затворени през зимните месеци. Целта е безработните да бъдат подготвени, за да бъдат наети в хотелите в началото на летния сезон. Планът се финансира от национални и европейски фондове.

 Според социалния министър решението за борба с безработицата в хотелиерската индустрия е удължаване на туристическия сезон. През тази година той вече е продължен с две седмици, но е необходимо да бъде разширен още.

 

2500 безработни висшисти в момента са заети по програми на социалното министерство във фирми, общини, публичния сектор, отчете още Зита Емилианиду. Днес тройката ще обсъди с експерти от социалното и финансовото министерство и реформата в системата на социалното подпомагане чрез въвеждането на гарантиран минимален доход.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив