30 Април 2024, 13:35 Днес (6) | Вчера (10)

Кипър подстригва заплатите на държавните лекари с 20 на сто

28 Януари 2014 10:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 януари 2014, 09:55
Под лиценза на creativecommons

Острият конфликт, в който влязоха лекарите от държавните болници и Министерството на здравеопазването на Кипър, е пред нов развой тази седмица

Кипърският съюз на лекарите PASYKI очаква среща с министъра на финансите, на когото да представи своите предложения за заплащането на труда в болниците, след като преговорите с ресорния министър завършиха през миналата седмица неуспешно, след тримесечни преговори. "Ябълката на раздора”, заради която ескалираха отношенията в общественото здравеопазване в Кипър, е заплащането за извънредния труд на лекарите.

Новата система за изплащане на компенсации за часовете в повече в държавния сектор се разработва според изискванията на тройката – т.е. чрез "подстригване”. Това намалява драстично доходите на лекарите – с до 20% на годишна база. Двете страни си размениха остри нападки на пресконференции и в изявления.

Съюзът на държавните лекари заяви, че не приема предложенията за намаляване на заплащането за извънредния труд и заплаши, че, ако не се изпълнят исканията на медиците, те ще отговорят със стачни действия. В знак на несъгласие лекарите ще спрат да работят извънредно, освен в случаите, когато пациентът е в животозастрашаващо състояние, възможно е да обявят 4-часова предупредителна стачка или дори 48-часова стачка, стана ясно от изявления на съюза. Здравното министерството предлага стандартно заплащане за извънредния труд и ограничаване на категориите специалности, за които се дължи компенсация.

Министър Петрос Петридис обяви официално, че бюджетът на министерството не позволява запазване на тези разходи, както и е че е невъзможно да се реже от други сектори в системата, за да се запази високото заплащане за извънредния труд на лекарите.

През 2013 г. за него са похарчени 8 млн. евро, а бюджетът за тази година вследствие на мерките за строги икономии е предвидил само 6.5 млн. евро за тази цел. Цялата система за полагане и заплащане на извънредния труд има сериозни слабости и затова трябва да се реформира, е позицията на здравното министерство.

То изнесе данни за отчетен положен извънреден труд от 14 часа – повече от нормалното работно време от 8 часа. За часовете си в повече лекари получават доход, равен или повече от годишната им заплата, като допълнителните суми стигат до 80 000 евро, отчете министерството.

 

С новото предложение лекарските доходи ще спаднат с близо 20%. Здравният министър обвини още Кипърският съюз на лекарите в постоянно променяща се позиция в хода на тримесечните преговори и увеличаване на исканията им. От съюза пък контрираха, че Министерството на здравеопазването е неспособно да изчисли извънредния труд и да разработи справедлива система за неговото отчитане и заплащане. Според организацията с предложения от министерството вариант лекарите ще работят по 10 часа в повече, а ще им се заплаща само за 6 часа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив