25 Април 2024, 19:45 Днес (14) | Вчера (12)

Кипър се оглежда за инвестиции от ОАЕ

14 Април 2014 13:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2014, 13:25

За инвестиции в Кипър от двете най-големи емирства в състава на Обединените арабски емирства – Абу Даби и Дубай, ще лобира лично президентът на Кипър Никос Анастасиадис. От днес той е на официално четиридневно посещение в двете държави

С него са ключови министри – на финансите Харис Георгиадис и на енергетиката, търговията, промишлеността и туризма Георгиос Лакотрипис. Програмата на визитата включва разговори на висше държавно ниво в двете емирства, както и срещи с представители на финансовите среди, бизнеса, частни компании и фондове. Е

дна от най-значимите се очаква да е с президента на летището в Дубай и на авиокомпанията "Emirates Airlines”. В Дубай ще се проведе и голям бизнесфорум, в който ще участват много кипърски предприемачи. 

Посещението в Абу Даби и Дубай е част от усилията на правитеството в Кипър за привличане на по-нататъшни инвестиции, като използва приятелските си отношения с арабските държави, заяви президентът Никос Анастасиадис преди отпътуването си. Малката островна държава отдавна се оглежда за капитали от богатите страни в Близкия Изток и Персийския залив, и за съвместни проекти с тях, за да съживи икономиката си. 

Първите контакти на високо държавно ниво вече бяха осъществени в Кувейт и Катар. Кампанията за спечелване на външни финанси бе оглавена лично от президента Никос Анастасадис. 

Привличането на чуждестранни инвестиции е основен приоритет на правителството, защото те са катализатор за икономическото развитие и заетостта, а оттам – и за благосъстоянието на страната, заяви Анастасиадис. 

Чрез тях може не само да се овладеят последиците от кризата, но и да се създадат условия за рестартиране на икономиката на Кипър, подчерта президентът. Като основни сектори в Кипър, които представляват интерес за чуждестранни инвеститори, се смятат здравеопазването, образованието, пристанищата, телекомуникациите, туризмът и природният газ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив