25 Април 2024, 11:06 Днес (4) | Вчера (12)

Кипър създава банков омбудсман

08 Юли 2013 08:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2013, 08:41
Под лиценза на creativecommons

В условията на икономическа криза един от основните проблеми пред бизнеса и домакинствата е преструктурирането на техните кредити към банките

Кипър създава банков омбудсман като възможност за осигуряване на по-добър ред във финансовата система в страната в условията на безпрецедентната финансова и икономическа криза. Правителството прие законопроекта за новата институция, който се очаква да бъде гласуван от парламента в четвъртък, съобщи БНР.

Банковият омбудсман ще посредничи при уреждането на финансови спорове в Кипър, ще оказва посреднически услуги за постигането на извънсъдебни споразумения от финансов характер, ще съдейства за преструктурирането на банковия сектор и за подобряване на неговото състояние. Целта е той да осигури по-добър ред във финансовата система на страната, изпаднала в сериозна криза.

Създаването на банков омбудсман като форма за независимо посредничество и контрол във финансовата сфера бе едно от предизборните обещания на президента Никос Анастасиадис. За нуждата от такъв орган се заговори още по-активно през март, в разгара на обхваналата страната финансова катастрофа. Влизането в сила на банков омбудсман бе договорено в споразумението между правителството на Кипър и тройката международни кредитори.

В условията на икономическа криза един от основните проблеми пред бизнеса и домакинствата е преструктурирането на техните кредити към банките, затова тези проблеми ще бъдат сред основните в юрисдикцията на банковия омбудсман, съобщи говорителят на правителството Христос Стелианидис.

Освен този законопроект, парламентът на Кипър трябва да одобри пакет законопроекти, свързани с изпълнението на споразумението с Тройката. Това трябва да стане преди той да излезе в лятна ваканция и до 17 юли, когато в Кипър идва мисия на Тройката за преглед на изпълнението на подписания меморандум.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив