18 Април 2024, 22:33 Днес (11) | Вчера (11)

Китай нанесе удар по криптовалутата

05 Септември 2017 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2017, 09:53

Операциите с първично предлагане на токени в криптовалута са обявени за незаконни, биткойн и етериум поевтиняха рязко

Централната банка на Китай обяви за незаконни всички операции с първично предлагане на токени в криптовалута (Initial coin offering, или ICO, еквивалент на първичното публично предлагане на акции). Това означава, че всички ICO в страната трябва незабавно да бъдат преустановени, а съответните онлайн платформи – закрити, предаде TechNews.bg.

Решението на банката, обявено вчера, идва след продължително разследване на законността на операциите с ICO, които за разлика от операциите с акции не подлежат на регулиране. По данни на банката, над 90% от ICO са потенциални нарушители на законите срещу нелегалното финансиране и противодействие на измамите във финансовата сфера, отбелязва Блумбърг.

Делът на ICO проектите, привличащи средства за инвестиции, не надвишава 1%, установява разследването на Централната банка на Китай. Според официалната позиция на регулатора, всички ICO в страната вече се считат за незаконни. Банката ще наказва строго подобни нарушения в бъдеще и заплашва с правни последствия вече завършени ICO.

Централната банка на Китай настоява също така организациите и физическите лица, които вече са събрали средства от предлагане на токени в криптовалута, незабавно да ги върнат на инвеститорите, но не уточнява механизма за това.

Според решението на банката, цифровите токени не могат да се разглеждат като платежни инструменти, издадени от парично-кредитни организации, и нямат правото и юридическия статут на парично средства. Ето защо регулаторът забранява тяхното използване в качеството на средство за пазарни и банкови операции.

Онлайн платформите за първично предлагане и услуги за обмен с участието на криптовалути ще бъдат закрити, а нарушителите ще останат без лицензи. Същите мерки грозят банките, на които се забранява да предоставят ICO услуги. В допълнение, Централната банка на Китай ще контролира изтриването на всички мобилни приложения от съответните търговски платформи.

Банката предупреждава населението за рисковете, свързани с криптовалутата, и приканва гражданите да съобщават на властите всяка информация за незаконни операции.

Въпреки забраната на ICO, в своето изявление банката не посочва конкретни валути като биткойн или етериум. Според анализатори, повечето инвестиционни програми могат да се осъществят и без пускане на собствени токени, като ползват вече съществуващите криптовалути.

Световният обем на ICO възлиза на 1,6 млрд долара през последната година, по данни на Блумбърг. Към юли т.г. в Китай са работили 43 ICO платформи и са реализирани 65 ICO, на които са привлечени общо 2,6 трлн. юана (около $398 млн).

Вчерашното решение на Централната банка на Китай се отрази крайно негативно на пазара на криптовалути. В понеделник биткойн поевтиня с 5% до $4397 за една монета, а етериум загуби цели 15% от стойността си, падайки до $300.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив