25 Април 2024, 15:37 Днес (11) | Вчера (12)

Китай отпуска €1,5 милиарда за Българската банка за развитие

06 Юли 2018 13:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2018, 13:37

Подписано е и споразумение за 95 милиона долара за Параходство „Български морски флот“

10 документа за двустранно сътрудничество бяха подписани между България и Китай. Това стана по време на официалната визита на китайския премиер Ли Къцян в София, предаде Нова телевизия.
 Посещението започна с полагането на венци пред Паметника на незнайния воин и продължи със среща на четири очи между Бойко Борисов и Ли Къцян. По-късно бяха подписани споразумение за сътрудничество в сферата на икономиката, земеделието, тютюнопроизводството, науката и технологиите, в сферата на мирното използване на ядрена енергия.
Един от най-важните подписани документи беше финансово споразумение за отпускане на кредит от 1,5 милиарда евро. Споразумението е между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. Подписано беше и споразумение за кредит за Параходство "Български морски флот" на стойност 95 милиона долара за строителството на 6 кораба.
"Обсъдихме възможностите за сътрудничество в сферата на туризма, икономиката и културното наследство и образованието, в София имаме "Конфуций Център" каза в началото на срещата на двете делегации Бойко Борисов. България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения", каза премиерът Борисов, цитиран от БГНЕС.
"На срещата на четири очи с Бойко Борисов постигнахме съгласие по важни въпроси", каза Ли Къцян. "Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут", каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София. Гордеем се с куража на алпиниста Боян Петров, подариха ми знаме от съпругата му, каза Ли Къцян. Благодаря за тържествената вечеря, дадена ми вчера от премиера Борисов. Успях да разгледам златни предмети отпреди 7 хиляди години.
Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.
Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив