16 Април 2024, 14:45 Днес (7) | Вчера (10)

Китай с кодекс за поведение на компании, инвестиращи в чужбина

19 Декември 2017 16:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2017, 15:35

Причината - неблагоразумни сделки в чужбина могат да застрашат финансовата стабилност в страната

Китай пусна Кодекс за поведение на частните компании, които инвестират в чужбина, тъй като Пекин се стреми да предотврати рискови придобивания. Държавните медии съобщиха днес, че се работи по създаването на черен списък на нарушителите, информира БГНЕС, цитирана от Нова телевизия.
Предложението на най-голямата агенция за икономическо планиране в страната изглежда е най-новата стъпка в правителствената кампания за предотвратяване на прекомерно разширяване на китайските фирми с неблагоразумни сделки в чужбина, които биха могли да застрашат финансовата стабилност в страната.
Публикуваните от Националната комисия за развитие и реформи (NDRC) насоки съдържат няколко твърди и бързи правила, всъщност сбор от съвети за работа зад граница.
Това включва оставане в рамките на финансовите ограничения и основните компетенции на компанията, избягване на финансиране на дейности с високи заеми, зачитане на местните закони и обичаи и митнически правила и придържане към социално и екологично отговорни операции.
Държавният вестник "Чайна дейли" съобщи във вторник, че подобен код за държавните предприятия също е в действие, както и черен списък на нарушителите.
Изданието цитира неназован служител на NDRC, който заяви, че насоките и черния списък "ще се превърнат в основни политически инструменти за ограничаване на инвестиционните рискове".
Кодексът ще допълни насоките, издадени през август, които предвиждат правила, ограничаващи инвестициите в индустрии като имущество, спорт и развлечения, се казва в съобщението.
Китай предприе агресивни стъпки през изминалата година, за да спре потока от инвестиции в чужбина, които породиха опасения от изтичане на капитали.
По-специално властите гледат към големи частни китайски компании като Wanda, Fosun, HNA и Anbang , които привлякоха върху себе си вниманието поради опасенията, че са натрупали опасни нива на задлъжняване с десетки милиарди долари по понякога изглеждащи само привидно атрактивни чуждестранни инвестиции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив