19 Април 2024, 00:23 Днес (0) | Вчера (11)

Китайски инвеститори ще строят у нас завод за слънчоглед и предприятие за фураж

24 Ноември 2015 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 ноември 2015, 11:33

Основният интерес е към производството на храни, зърнени суровини и производството от тях на фуражи за животни, които да бъдат изнасяни в Китай

До два месеца китайски инвеститор ще започне изграждането на най-големите предприятия за преработка на фуражи в България на териорията на област Добрич. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в Китай. Тя допълни, че интересът за инвестиции на Китай в страната ни през последните години се увеличава. "Има още няколко нвеститора, които работят с предварителни проучвания за изграждане на производствени мощности за фуражи”, подчерта Танева.

"Всички инвеститори от Китай за преработка на суровините, които ние произвеждаме, са добре дошли да инвестират в България. Те трябва да бъдат подкрепени, защото създаваме добавена стойност у нас", заяви министър Танева. Тя допълни, че страната ни е нетен износител и нашето външно-търговско салдо е положително от стокообмена с Китай с хранителни стоки.

"Основният интерес е към производството на храни, зърнени суровини и производството от тях на фуражи за животни, които да бъдат изнасяни в Китай за задоволяване потребностите на местното животновъдство”, каза още министър Танева.  Тя бе категорична, че страната ни може да впечатли, както Китай така и света, защото сме аграрна страна с дългогодишни традиции и много подходящи почвеноклиматични условия за производство на основните храни. Министър Танева заяви още, че освен към храни за животни, китайските инвеститори имат интерес към слънчогледа и производството на олио. Надявам се още следващата година китайското правителство да даде одобрение на още процедури за износ на храни, каза още Танева.

Китайската компания Nantong Sumu Biological Technology ще строи завод за слънчогледово олио в индустриалната зона в Бургас. Инвестиционното намерение беше заявено с подписването на меморандум за сътрудничество между китайската биотехнологична компания и "Национална компания индустриални зони" ЕАД, които оперират зоната в Бургас. Това стана по време на инвестиционен форум "Invest in Bulgaria. Expand in Europe” в Шанхай, организиран от Българската агенция по инвестиции. Събитието бе уважено от министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министъра на икономиката Божидар Лукарски и министъра на земеделието Десислава Танева. От китайска страна на форума присъстваха над 100 компании с интерес за осъществяване на инвестиции в България. Участие взе и българска бизнес делегация от представители на 36 наши компании, които ще търсят разширяване на контактите си и нови партньорства в Китай.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив