25 Април 2024, 11:37 Днес (5) | Вчера (12)

Китайски онлайн гигант обеща 1 млн. работни места на Тръмп

10 Януари 2017 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 януари 2017, 11:05

Шефът на Alibaba Джак Ма обнадежди новоизбрания президент на САЩ с намерения за подкрепа на малкия бизнес

В следващите пет години китайският гигант в онлайн търговията Alibaba може да подпомогне създаването на 1 милион работни места в американския Среден Запад. Това стана ясно от среща в Ню Йорк между шефа на компанията Джак Ма и новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, пише TechNews.bg.

"Имахме голяма среща с изпълнителния директор на Alibaba Джак Ма в понеделник, на която обсъдихме откриването на 1 млн. нови работни места в САЩ”, заяви Тръмп, цитиран от CNBC.

Експанзията на Alibaba в САЩ ще обхване продукти като дрехи, вино и плодове, със специален акцент върху търговията между американския Среден Запад и Югоизточна Азия, по думите на Джак Ма.

"Ние сме фокусирани върху малкия бизнес,” каза Ma пред репортери след срещата в Trump Tower."Изрично говорихме за подкрепа на 1 милион малки бизнеси, особено в Средния Запад на Америка”, допълни той, имайки предвид малки предприятия, които ще продават земеделски продукти и услуги в Китай и Азия чрез платформата на Alibaba, която е много силна на тези пазари.

Подобно на Etsy или eBay, китайският гигант Alibaba позволява на трети страни-търговци да поддържат собствен бизнес в интернет. Компанията има 36 446 служители на пълно работно време (към края на март т.г.), почти всички базирани в Китай. Но с повече от 10 милиона активни продавачи през 2015 г., Alibaba е допринесла за създаването на над 15 милиона работни места в търговията на дребно в Китай, според оценки на компанията.

За сравнение, Amazon има около 230 800 служители (към края на 2015 г.), макар че също създава други работни места чрез своите търговци, контрактори и поддържащи услуги. Wal-Mart, която засилва своето онлайн присъствие, разполага с 2,3 милиона служители по целия свят, вкл. 1,5 милиона в САЩ към края на фискалната 2016 г.

Джак Ма е голям предприемач, един от най-добрите в света, той обича САЩ, обича и Китай, казва за него Доналд Тръмп. "Джак и аз ще направим някои велики неща”, допълва в типичния си стил бъдещият обитател на Белия дом.

Междувременно акциите на Alibaba се покачиха с 1% на фондовата борса в понеделник. Срещата на Тръмп и Ма се състоя на фона на напрежение между Китай и новата президентска администрация. Наскоро Тръмп предложи стръмни тарифи за вноса на китайски стоки и нагази в чувствителната тема на отношенията между Китай и Тайван.

Джак Ма заяви на свой ред, че бизнес общността ще помогне на Китай и САЩ да разберат политическата ситуация по-добре. Според него, отношенията между двете страни "следва да се засилят, трябва да са по-лесни”.

"Вратата е отворена за обсъждане на проблемите на взаимоотношенията и търговията. Мисля, че новоизбраният президент е много умен, той е много отворен да слуша. Разказах му моите идеи за това как да се подобри търговията, особено за малкия бизнес и трансграничната търговия. Тръмп има опасения, има решения, които иска да обсъди с Китай и с нас”, заяви още шефът на Alibaba.

Китайският онлайн търговец се очертава като поредната голяма фирма, която се ангажира да създаде работни места в САЩ. По-рано японската Softbank, чийто изпълнителен директор Масайоши Сон е в борда на директорите на Alibaba, потвърди намерението си да отвори 50 хиляди работни места в САЩ след среща с Тръмп.

"Вярвам, че чуждестранни технологични компании ще бъдат успешни в Китай”, каза Майкъл Евънс, президент на Alibaba Group, на форум в Сан Франциско в края на миналата година. "Аз също вярвам, че китайските технологични компании, включително Didi, вероятно и Alibaba, ще бъдат успешни в САЩ и Европа. Но това е предизвикателство и най-трудната част от глобализацията за нас”, допълни той.

Alibaba има сложни отношения с американските регулатори. Компанията беше изправена пред разследване от комисията SEC за своите счетоводни методи през миналата година, а нейната собственост Taobao – смъмрена от американски търговски служители за продажбата на фалшиви стоки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив