14 Май 2024, 11:51 Днес (4) | Вчера (12)

Китайци проучват възможностите за инвестиции в България

28 Май 2015 10:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 май 2015, 09:29

Делегацията проучва възможностите на Летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас

"България от всички страни членки на ЕС има традиционно най-добри връзки с Китай и мисля, че реализирането на потенциални китайски инвестиции в Европа през България би било най-естественото нещо". Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена среща с китайска делегация, включваща представители на местното правителство на гр. Циндао, провинция Шандун и на водещи компании от "Свободна търговска зона Циндао". Делегацията пристигна в България за проучване на възможностите за инвестиции у нас. В рамките на визитата те ще посетят "Евро–китайска зона за икономическо развитие", която е част от  "Тракия икономическа зона". Делегацията ще се запознае с възможностите на Летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас.

Министър Лукарски приветства китайската делегация и посочи, че българското правителство и в частност Министерство на икономиката имат интерес от привличането на китайски инвестиции в страната. Той посочи, че освен добрите отношения между двете държави България предлага и много добри условия за инвестиции, а данъчната ни политика е една от най-благоприятните в ЕС. Той изрази надежда, че китайската страна ще намери интересни проекти у нас и съвсем скоро нови китайски инвеститори ще се присъединят близо 120-те чуждестранни компании, които в момента оперират в "Тракия икономическа зона".

Ванг Хуайуе, политически ръководител на партията в Циндао и директор на "Свободна търговска зона Циндао", посочи, че зоната е получила от китайското правителство статут да работи по изпълнение на стратегията - "Пътят на коприната" за изнасяне на инвестиции предимно в държави от Централна и Източна Европа. Той посочи, че от 2000 г. насам статистиката свидетелства за динамично развитие в търговските и културни отношения между България и Китай. "Това се изразява и във факта, че видни китайски бизнесмени оперират успешно в България и това създава мост за развитие на отношенията", допълни Ванг Хуайуе. По негови думи именно впечатленията на тези бизнесмени популяризират България като инвестиционна дестинация в Китай и предоставят информация от първа ръка на потенциални инвеститори, насочили погледа си към Европа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив