17 Април 2024, 01:40 Днес (0) | Вчера (11)

Климатичните промени може да заличат 50 г. развитие на здравеопазването

23 Юни 2015 14:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2015, 14:05
Под лиценза на creativecommons

Заплахата за човешкото здраве от промените в климата на Земята е толкова голяма, че може да подкопае прогреса в глобалното здравеопазване, постигнат за последните 50 години

От друга страна, огромните ползи от ограничаването на употребата на изкопаеми горива означават, че борбата с глобалното затопляне представлява най-добрият шанс за подобряване на здравето на човечеството през ХХI век.

Според съвместен експертен анализ на медицинското списание Lancet и UCL (University College London), цитиран от "Ройтерс" и "Гардиън", климатичните промени са водещ здравен проблем, но са често пренебрегвани в политически дебати.

Климатични катастрофи от сорта на наводнения или непоносими жеги разпространяват риска от заразни болести, глад и стрес. Замърсените градове, където хората работят дълги часове наред и нямат възможност за разходка, каране на колело или почивка, са опасни за сърцето и предизвикват респираторни и психически проблеми.

Почти 200 страни са поставили таван от 2 градуса по Целзий за увеличаването на средната глобална температура спрямо прединдустриалните нива. Учени обаче предупреждават, че сегашното стечение на обстоятелствата може да доведе до затопляне с 4 градуса, покачвайки риска от суша, наводнения, бури и повишени нива на водните басейни.

"Според нас това е критичен момент в здравеопазването", заяви професор Антъни Костело, директор на Института за глобално здраве на UCL и съпредседател на комисията, съставила доклада. "Мерките, които трябва да предприемем за връщането ни на траектория, водеща към 2 градуса по Целзий или по-малко, изискват незабавни действия сега, както и през следващите десет години. В противен случай играта може да свърши."

Панелът, съставен от европейски и китайски учени в сферата на климата и географията, посочи редица вече съществуващи начини за подобряване на глобалното здравеопазване.

Използването на по-малки количества изкопаеми горива намалява броя на засегнатите от респираторни заболявания. Мотивирането на повече хора да се движат пеша или с колело пък понижава замърсяването на околната среда, броя на пътните инциденти, както и процента на страдащите от наднормено тегло, диабет, сърдечни заболявания и сърдечен удар.

Подобни практики намаляват и опасността от сърдечно-съдови болести, които по информация на Световната здравна организация (СЗО) са водещият причинител на смърт и причиняват смъртта на около 17 милиона души на година по целия свят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив