28 Март 2024, 12:50 Днес (6) | Вчера (12)

Климатичните промени носят сериозни рискове за градовете в Персийския залив

01 Септември 2015 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 септември 2015, 13:08
Под лиценза на creativecommons

Сградите в градове като Дубай или Доха не са пригодени да устоят на големи бури, сочи ново проучване

Измененията в климата пораждат нови рискове от формирането на тропически циклони в Персийския залив за първи път, които ще са сериозна заплаха за градове като Дубай или Доха, които са неподготвени за големи бури, предаде "Ройтерс", цитирайки ново изследване.

Места като Тампа във Флорида и Кеърнс в Австралия, където циклоните вече са реалност, ще бъдат все по-уязвими по отношение на екстремни бури през този век, гласи докладът, който е базиран на хиляди компютърни модели.

Плитките и топли води на Персийския залив, където досега никога не са били регистрирани циклони, може да генерират големи бури в бъдеще като страничен ефект от глобалното затопляне според проучване, публикувано в списание Nature Climate Change.

"Не винаги можете да разчитате на историята, за да предскажете бъдещето", казва водещият автор Нинг Лин от университета в Принстън. Изследването е направено заедно с екип от Масачузетския технологически институт.

За Персийския залив вероятността от циклони "е много ниска, но... ако там ще се строи атомна електроцентрала, тези неща трябва да бъдат сериозно обмислени", каза тя.

За Дубай например вълна с 1.9 метра височина може да се очаква веднъж на всеки 1000 години въз основа на последните данни за затоплянето на климата, а 4-метрова вълна - веднъж на всеки 10 000 години, са изчислили учените.

Подобни тропически циклони не могат да бъдат прогнозирани само по исторически данни, уверяват учените.

Някои от последните проучвания също сочат рисковете от резки промени в климатичните системи, свързани с глобалното затопляне, включително, че Северният ледовит океан може да бъде без лед през лятото или че мусонните дъждове могат да се отклонят значително от нормалните си пътища.

Жан-Паскал ван Уперсел, заместник-председател на Междуправителствената експертна група на ООН по изменение на климата, заяви, че натрупването на парникови газове от човешка дейност означава, че повече енергия се натрупва в климатичната система.

"Може да очакваме да има много лоши изненади в климата", каза той за "Ройтерс" по време на преговорите на ООН в Бон за забавяне на климатичните промени.

Проучване твърди, че най-близкият циклон до Персийския залив е бил през 2007 г., когато циклонът Гону в Арабско море удари Оман и Иран, убивайки 78 души и причинявайки щети за 4.4 милиарда долара.

Проучването казва, че докато екстремните урагани в места като Тампа са били с вероятност да се случат веднъж на 1000 години, вече подобни бури с вълни до 4.6 метра могат да се очакват на всеки 60 до 450 години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив