19 Април 2024, 14:44 Днес (8) | Вчера (11)

Климатичните рискове – по-страшни от популизма и киберзаплахите

30 Януари 2019 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2019, 11:29

Световният икономически форум определи 10-те най-вероятни риска през тази година

Заплахата от екстремални климатични явления представлява най-големият риск за глобалния икономически прогрес – около това мнение се обединиха лидери от деловите кръгове по време на Световния икономически форум в Давос. За трета поредна година респонденти, запитани в рамките на изследване, което се ползва като основа за изготвянето на доклад за глобалните рискове от Световния икономически форум, оценяват свързаните с климата бедствия като най-същественият риск, изпреварващ социалните и технологичните заплахи, каквито са кибератаките или популистският национализъм.

Респондентите оценяват отказа от смекчаване на последиците от климатичните промени и адаптирането към тях като вторият най-съществен риск през 2019 г., след като две от най-големи световни икономики – на САЩ и Бразилия, заплашиха да излязат от Парижкото споразумение за изменението на климата, задължаващо страните да намалят емисиите на парникови газове с цел предотвратяване на катастрофалното глобално затопляне.

"За съжаление, 2018-та стана година на исторически пожари, силни наводнения и увеличаване изхвърлянето на вредни парникови газове. Ето защо не е изненада, че през 2019 г. екологичните рискове отново доминират сред основните проблеми", посочи Елисън Мартин, директор по рисковете в Zurich Insurance Group. "За ефективен и адекватен отговор на климатичните промени трябва значително да увеличим инфраструктурата за адаптиране към новата среда и прехода към нисковъглеродна икономика ... На този фон настоятелно препоръчваме предприятията да разработят стратегия за адаптиране към климатичните промени и да действат според тази стратегия още сега."

В отчета са представени резултати от последното Глобално изследване на рисковете, проверено от Световния икономически форум, с участието на 1000 души от държавния и частния сектори, научните среди и гражданското общество. Девет от 10 респондента очакват изостряне на икономическите и политическите противопоставяния между държавите през тази година. Като сериозна заплаха са оценени политическите провали в областта на климатичните промени.

 

10-те най-вероятни риска през тази година, по оценка на респондентите:

1. Екстремални климатични явления

2. Неспособност за смекчаване последиците от климатичните промени и последващо адаптиране

3. Основни стихийни бедствия

4. Масови измами / кражба на данни

5. Мащабни кибератаки

6. Антропогенни щети върху околната среда и стихийни бедствия (нефтени разливи, радиоактивно замърсяване и т. д.)

7. Мащабна принудителна миграция

8. Значителна загуба на биоразнообразието и разрушаване на екосистемите (континентални или океански/морски)

9. Водна криза

10. Балони в активите на големи компании

През тази година отчетът съдържа и още един сегмент, в който се разглеждат квантови изчисления, манипулация на времето, монетарен популизъм, емоционално реагиращ изкуствен интелект и други потенциални рискове. Темата за емоциите е разгледана в раздела за човешкия фактор и призовава за активни действия в условията на нарастващо психологическо напрежение в света.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив