25 Април 2024, 19:47 Днес (14) | Вчера (12)

Кмет и пожарна с взаимни обвинения за наводнението в Бургас

11 Септември 2014 09:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 септември 2014, 09:16
Под лиценза на creativecommons

Водата, която заля вилната зона в парк Росенец, е тръгнала от язовир Маринка

Водата, която заля вилната зона в парк Росенец, Бургас, е тръгнала от язовир Маринка. Той се намира близо до едноименното село. В момента се стопанисва от Община Бургас, тъй като концесионерът му не се грижел за него. 

При скъсаната част на язовир Маринка се е образувала фуния, от която е изтекло максимално количество вода, за да тръгне по своя път и да стигне до вилното селище Черниците, което беше наводнено.

Пробойната в язовирната стена била открита рано сутринта в събота. Тогава нивото на водата надхвърляло с метър стените. 

"Количеството вода е голям фактор  за преливането на язовира. Добре е, че стената не се е скъсала изцяло. Тя е пропукана и е прецедила част от водата. Основната част от водата е останала в язовира, не е изтекла”, заяви кметът на село Марнка Лъчезар Колев.

Водната стихия помела дървета, храсти и всичко, което срещнала по пътя си, достигайки до речното корито. До язовира вече се стига само с високопроходим автомобил. 

"Участъкът е дълъг не по-малко от 2,5 - 3 километра. Стигнала е до Черниците за около част. Това се е случило в четири и половина сутринта”, обясни кметът Лъчезар Колев.

Преди да стигне до вилното селище водата разрушила моста на река Маринка, който е затрупан с купчини пръст, за да не се случи най-лошото. Кметът на Маринка е категоричен, че водата от прелелия язовир не е виновна за наводнението на рибарското селище и смъртта на двете жени. 

 "Пътят на реката е доста встрани. Огромен баир разделя двете селища до морето. Така че няма как нашата река да  прескочи през баира и да наводни до рибароското селище и вилна зона Росен”, обясни Лъчезар Колев.

 В същото време от пожарната в Бургас обясняват, че са действали адекватно в ситуацията, не приемат обвиненията, че имат пропуски. 

"Не може цялата страна да приема за чиста монета разказа само на двама души. Аз не приемам и това някой да застане в национален ефир на Нова и да обясни как ще набие пожарникари и да не се реагира”, заяви директорът на пожарната в Бургас Васко Василев. 

Пред медиите той обясни, че кметът на Зидарово и още двама негови спътници са създавали проблеми в нощта на наводнението. 

"Изключително арогантно поведение, нежелание да излязат и да бъдат евакуирани, в нетрезво състояние, с изключение на водача. Към пристигане на втория автомобил единият вече е на покрива на колата. Тази кола е в неустойчиво положение. Тази кола ако един дънер мине и я чукне, тя се завърта и влиза вътре. Там губят малко време, защото единият влиза в противопожарния автомобил, другите отказват да излязат, искат да бъдат изтеглени с автомобила им”, обясни Василев. "Трима души общо, това е кметът на Зидарово, който до последно е правил проблеми на колегите”. 

Кметът на Зидарово заявява, че не членува в нито една партия, но при втория си мандат е подкрепен от ГЕРБ. Неговата версия е различна. 

"Не можаха да си свършат работата, наистина не си я свършиха. Аз изобщо не съм им пречил. Аз помагах. Попитах ги дали може да ме изтеглят, те  нищо не ми казаха. Трябваше да се пръснат, да се разпределят, един ще вади момичето, друг ще вади бабата, друг ще вади другото момче. Какви са били не знам, те вървяха в куп и не си разпределиха работата”, заяви Стойчо Петков, кмет на Зидарово. 

В същото време от пожарната в Бургас обясняват, че са действали адекватно в ситуацията, не приемат обвиненията, че имат пропуски. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив