05 Май 2024, 16:06 Днес (1) | Вчера (0)

Коалиционното правителство ще води политика на отворени врати

18 Ноември 2005 15:44 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Министър-председателят участва в консултациите по проекта на Управленска програма на правителството, организирани от Икономическия и социален съвет

Премиерът Сергей Станишев и министри от кабинета участваха в консултациите по проекта на Управленска програма на правителството, организирани от Икономическия и социален съвет, по инициатива на правителството. Участие взеха и членовете на Икономическия и социален съвет и представители на гражданския сектор.
Общественото обсъждане е показател на политиката на отворени врати, която ще води коалиционното правителство, обяви при откриването на консултациите министър-председателят Сергей Станишев. Той отбеляза, че кабинетът се е обединил около разбирането за необходимостта от създаването на визия за единно държавно управление и всички да работят заедно. По този начин се изгражда нов тип политическа култура за постигане на коалиционно управление, за реализация на националните цели и интереси. Премиерът цитира министър-председателя Петко Каравелов, който по време на Съединението казва: “Намират се някои приятели да ни обвиняват в отстъпчивост, казват в небето лети орела, гонете вие орела господа, аз държа на прагматизма и реалността. Коалиция на нашето европейско бъдеще направихме господа и мога да кажа, че благодарение на тия отстъпки днес сме тук. Ако не правихме такива отстъпки може би щяхме да изложим на риск народния идеал и интерес”.
В Управленската програма на правителството е записано, че основните приоритети са членството на страната ни в Европейския съюз; повишаването на производителността и конкурентоспособността на икономиката; по-високото качество на живот на българските граждани чрез активна социална политика, съобразена с критериите и постиженията на ЕС; утвърждаването на националната ни идентичност; задълбочената реформа в съдебната система; активната и предвидима външна политика.
В програмата се посочва, че кабинетът ще провежда социално-либерална политика, която ще осигури изграждането на модерна либерална икономика и ще гарантира силен социален ангажимент в управлението.
През следващите 4 години правителството ще води активна политика за разкриването на 240 000 работни места и намаляване на регионалната диспропорция. Това ще доведе до трайно намаляване на безработицата под 10 на сто. Кабинетът е за активна политика за повишаване на квалификацията и насърчаване на заетостта с акцент върху хората в неравностойно положение на пазара на труда. Основните предизвикателства на пазара на труда са ниската икономическа активност, заетост, квалификации в подходящи области и сивата икономика. Качеството на работната сила е недостатъчно, за да отговори на предизвикателствата на икономиката, основана на знанията. Специална подкрепа ще получат хората в неравностойно положение за осигуряване на равен достъп до обществените ресурси и трайната им интеграция в пазара на труда, в икономическия, социалния и културния живот на страната.
Коалиционното правителство ще работи за постигането на висок и устойчив икономически растеж от 6-8% годишно. Това ще бъде постигнато чрез поддържане на стабилна и предвидима макроикономическа среда, поддържане на устойчивост на публичните финанси; поддържане на равнище на държавния и държавно гарантирания дълг, който подсигурява фискална устойчивост и съобразяване с Маастрихтските критерии; оптимизиране и развитие на данъчно-осигурителната система; подкрепа и развитие на капиталовия пазар; насърчаване на основните фактори на растеж – инвестициите, експорта и иновациите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив