26 Април 2024, 18:24 Днес (11) | Вчера (14)

Кога е дошъл подходящият момент да инвестираме?

12 Октомври 2018 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2018, 11:05

Нови тенденции от света на инвестициите ще бъдат представени на Експо "Моите пари" 2018

Процесът по вземане на решение кога и колко да инвестираме изисква внимание, консултации и най-вече време – колкото по-рано започнем да инвестираме част от спестяванията си, толкова повече средства ще сме натрупали след години. Това посочва Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг и лектор в предстоящото второ издание на Експо "Моите пари". Според него инвестирането трябва да се разглежда и разбира като дълъг процес, който върви паралелно с професионалното развитие и спестените доходи.

Най-важните правила в инвестирането, според Цветослав Цачев, са постоянството и правилното разпределяне на риска. Те са валидни както за обикновения спестител, който разполага с няколко хиляди лева "за черни дни", така и за собствениците на големи компании, които ежедневно боравят с големи суми пари за целите на своя бизнес. "Спазването на тези правила за дълъг период от време е факторът, който създава стойността на инвестицията", подчертава Цветослав Цачев.

Вземането на решение за инвестиция трябва да бъде съпътствано от ясно разбиране за минималния капитал, с който трябва да разполагаме. Той, от своя страна, следва да е съобразен с разходите за инвестиране. "Не е разумно да се платят 20 лева такса за инвестиция от 150 лева, защото това ще минимизира доходността за няколко години напред", разяснява Цачев. Минималният капитал зависи също така от финансовия инструмент, в който се инвестира, както и дали се търси разпределение в няколко ценни книжа. Поради тези фактори той може да варира от 300 лева до 3000 долара.

Най-големите предимства на Експо "Моите пари" са достъпността и полезността за хората, счита Цветослав Цачев. Макар че България все още наваксва някои от добрите европейски практики в сферата на инвестициите, е все по-видимо желанието за промяна и прогрес.

Експо "Моите пари" 2018 ще се проведе на 27 и 28 октомври в зала София на конферентния център Интерпред. Лекцията на Цветослав Цачев на тема "Пасивно или активно инвестиране" е част от панела "Лично финансово планиране", с който ще започне първият ден от семинарната програма.

Освен възможностите за инвестиции, ще бъдат засегнати още темите за пенсионно осигуряване, жилищно и потребителско кредитиране, дигитално банкиране, финансова грамотност на децата и други. Входът за събитието е свободен.

ИНСМАРКЕТ е медия партньор на събитието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив