07 Юли 2024, 00:42 Днес (0) | Вчера (0)

Когато говорим за минимална работна заплата, ключовата дума е адекватна

03 Юли 2024 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2024, 19:35
Пресцентър на КТ Подкрепа

„Целта, която си поставяме с настоящата конференция, за нас като синдикат на работещите, е изключително важно не само да бъде създаден прозрачен и ясен механизъм за определяне на МРЗ, но и да бъде възприета адекватна методика за нейното актуализиране“. Това заяви Веселин Митов, международен секретар на КТ „Подкрепа“ и вицепрезидент на EZA, по време на откриването на двудневната международна конференция в Централата на синдиката

"Намираме се в интересен, преходен период. Имам предвид евроизборите от 9 юни т.г и всичко, което следва от това. Административно следва нов състав на Европейската комисия, който си отива и друг състав, който се формира в момента и предстои да бъде официализиран до две седмици. От социална и синдикална гледна точка, законодателните инициативи през изтеклите пет години на ЕК частично ни удовлетворяват. Най-важният за нас момент е приетата Директива за адекватните минимални работни заплати. Тази директива дава на европейското синдикално движение историческа възможност за възстановяване и за укрепване на влиянието му чрез подобряване и засилване на колективното договаряне. Намираме се на около четири месеца от крайния срок, който е предвиден за хармонизирането на националните ни законодателства с тази директива. Крайната дата е 15 ноември. След тази дата всички европейски държави ще са законово задължени да защитават и развиват колективното договаряне, особено там, където то покрива под 80% от работещите и където ще се налага да се въвеждат активни национални планове за действие. От това произтича и необходимостта от укрепване и повишаване на капацитета на синдикатите за КТД, премахване на съществуващи пречки за синдикализация и защита от антисиндикални практики, вкл. улеснен достъп на синдикалните лидери до работещите, отпускане на ресурс от страна на ръководствата на предприятията. Всичко това не би могло да се осъществи без другата страна в индустриалните отношения, а именно работодателите, както и тяхното реално желание за ефективно колективно договаряне. Защото това работещите да могат свободно да се организират и договарят справедливо заплащане и справедливи условия на труд, чрез синдикатите, е добре за икономиките, добре за цялото общество и е добре за демокрацията. 

Надяваме се конференцията да даде възможност за обмен на практики и позиции между представителните синдикати от седем страни – Франция, Германия, Австрия, Италия, Полша, Румъния и Сърбия. Специален акцент ще бъде поставен на механизмите за актуализиране на МРЗ, както и върху нейното въздействие върху борбата с бедността и социалното изключване. Различията от ЕС могат да бъдат и неговата сила, а адекватните минимални работни заплати – могат да бъдат добър инструмент за ускорено социално сближаване – за тази конвергенция, към която се стремим вече повече от 20 години. За съжаление, в момента успяваме да постигнем конвергенция на цените, но не и конвергенция на доходите и заплатите.

Ние считаме, че приемането на тази директива представлява сериозен социален прогрес и сме сигурни, че той ще бъде съпътстван със съответните предизвикателства, свързани с прилагането на директивата."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив