25 Април 2024, 05:05 Днес (0) | Вчера (12)

Кои рискове влияят все повече на кредитоспособността на застрахователите?

04 Юли 2019 13:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2019, 12:46

Според Moody's, общозастрахователните компании са по-уязвими към екологичния риск, а животозастрахователите са по-възприемчиви към социалните рискове

Застрахователните компании все повече са изложени на екологически, социални и управленчески рискове (ESG), които могат да повлияят на тяхната способност да изпълняват финансовите си задължения и, следователно, на тяхната кредитоспособност, коментират от Moody's Investors Service. "Тези рискове стават все по-значими за застрахователния сектор през последните години заради променящите се правила на  политиките, измененията на климата и демографските промени", коментира Брендан Холмс, вицепрезидент по кредитните въпроси в Moody's. "Изменението на климата, в частност, води до по-голяма неопределеност за застрахователите както по отношение очакванията за честота и тежест на природните катастрофи, така и по отношение на риска от преминаване към нисковъглепродна икономика чрез техните инвестиционни портфейли и наличието на неактивни активи."
Застрахователите са в челните редици на движението за финансиране на устойчивостта, защото те контролират значителна част от глобалните инвестирани активи и в същото време  дават възможност за предоставяне на рискове, които имат фундаментално значение за функционирането на търговията и обществото. Повишеното внимание към финансирането на устойчивост формира поведението на застрахователите и в дейността си все повече от тях въвеждат ориентирани към ESG стратегии както в инвестиционен, така и в застрахователен аспект, включая политики за неучастие в сектори, зависими от въгледобива.
Според Moody's, общозастрахователните компании са по-уязвими към екологичния риск, а животозастрахователите са по-възприемчиви към социалните рискове.
Въздействието на ESG-рисковете върху застрахователите варира и в зависимост от територията заради различията в природните, нормативните и социалните особености в различните региони.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив