28 Март 2024, 18:00 Днес (11) | Вчера (12)

Кои са основните кандидати за председател на ЕК?

15 Май 2019 15:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2019, 14:53

На срещата в Румъния миналата седмица е споменато и името на Кристалина Георгиева

За дебат в Брюксел се срещат шестима водещи кандидати за председател на следващата Европейска комисия. Това е единственият дебат между претендентите за поста на Жан-Клод Юнкер. Те ще имат 90 минути, в които да защитят визията си за Европейския съюз. Миграция, икономика, климатични промени, социално равенство и обща европейска отбрана са само част от темите на дебата, предава Нова телевизия. Дебатът може да бъде гледан на живо тази вечер в 22:00 ч. на nova.bg.

Ето и кои са участниците:

Манфред Вебер е познат като умерен политик в Брюксел. Започва политическата си кариера на 29-годишна възраст. Става най-младият депутат в баварския парламент, а в последствие – и най-младият лидер на групата на ЕНП. Има твърда позиция срещу миграцията, но същевременно води кампания срещу антимигрантските популисти в Европа. Лозунгът на кампанията му е "Новият Мистър Европа".

Европейските социалисти обявиха кандидатурата си на конгрес в Лисабон през февруари. Холандецът Франс Тимерманс е вторият човек в комисията на Жан-Клод Юнкер и ръководи битката за върховенството на закона в държави като Полша. Акцентира върху социалната справедливост и перспективите за младите.
Европейските консерватори и реформисти заложиха на чеха Ян Захардил - евродепутат от началото на членството на Чехия в ЕС през 2004 г. Той подкрепя реформите за децентрализиране на Евросъюза и за повече правомощия на държавите членки.

Европейските либерали и демократи предприеха по-различен подход към номинацията и вместо един кандидат, номинираха 7 души - т.нар. "екип Европа”. Сред тях е лидерът на групата Ги Ферховстад и еврокомисарят по конкуренция Маргрете Вестагер.

Зелените” в Европарламента акцентират с кандидатите си върху половото равенство и излъчиха двама души - жена и мъж. Ска Келер, която ще участва в дебата в сряда вечер, няма шансове да грабне най-високия пост в Еврокомисията, но пък е интересна кандидатура. Тя критикува антимигрантските политики и идеите за обща европейска отбрана.  В България е известна с позицията си срещу строителството в Пирин.

Европейската левица заложи на профсъюзен лидер. Нико Куе е описван като "борбения глас на работниците и профсъюзите". В центъра на кампанията им е разпределяне на богатството и борба с климатичните промени.
Един въпрос ще витае във въздуха по време на дебата, но нито един от участниците в него няма да може да отговори. Той е: ще спазят ли европейските държавни лидери системата за водещ кандидат, като изберат номинирания от партията с най-много места в следващия парламент. Може накрая да се окаже, че следващият председател на ЕК ще излезе от сенките. Широко спрягано е името на главния преговарящ за Brexit Мишел Барние, а във вторник вечер Bloomberg съобщи, че на срещата в Румъния миналата седмица е споменато и името на Кристалина Георгиева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив