20 Април 2024, 07:59 Днес (0) | Вчера (10)

Кой е най-застрахованият домашен любимец?

15 Ноември 2017 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Албена Алексиева
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2017, 12:21

Компанията Finaccord анализира пазара на застраховане на животни в 10 държави

Всеизвестна е любовта на човека към домашните любимци. Отговорните стопани се отнасят към своите четириноги приятели като към членове на семейството и полагат за тях същите грижи, както и към хората – осигуряват им място за хранене и спане, купуват им играчки и дрешки, извеждат ги на разходки, вземат ги със себе си при пътешествия, обучават ги, възпитават ги и често ги водят на училище, застраховат ги. Консултантската компания Finaccord е провела изследване в 10 страни, за да намери отговора кого стопаните застраховат повече – кучета или котки. Наблюдавани са били стопани от: Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания и САЩ. Проучването показало, че кучетата са по-популярни в 7 от 10-те страни. Стопаните от Канада, Франция и Германия отдават предпочитания на котките.
Най-често домашен любимец си вземат бразилците – положително на въпроса за наличието на домашно животно са отговорили 64% от респондентите. В Бразилия са заклети "кучкари": 45% от запитаните притежават куче срещу 24%, които са собственици на котки. Подобни високи показатели са отчетени и в Италия и Испания (61% и 60% съответно).
Най-нисък дял на хора с домашни любимци е регистриран в Китай — 29%.
Неочаквано нисък се оказал показателят във Великобритания – страна, която минава за една от тези, в които хората обичат домашните животни: 48 на сто от британците имат един или повече питомци.
Очаквано, жените предпочитат да имат пухкави мъркащи приятели, докато мъжете залагат на лаещите пазачи на дома — 57% срещу 47% съответно като цяло в 10-те наблюдавани страни.

В целия свят стопаните застраховат по-често кучета, отколкото котки. Най-показателният пример е от Германия, където кучетата се застраховат четири пъти по-често от котките. Изключение от това правило са Китай и Бразилия, като специално при втората държава респондентите са дали отговор, че най-често застраховат не куче или котка, а "питомец от друг вид".

Най-развит е застрахователният пазар за животни във Великобритания — на Острова е и най-големият дял на застраховани домашни любимци, като полицата най-често е отделна, а не като част от пакетна услуга.

България не разполага с достоверна база данни за броя и вида на домашните любимци, тъй като не всички стопани ги регистрират в общинските служби. Отделно не всички компании  предлагат и съответните застраховки, а някои екзотични видове домашни любимци не могат да бъдат застраховани от нито една компания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив