26 Април 2024, 07:10 Днес (0) | Вчера (14)

Кой ще застрахова новородения наследник на британската корона? 3

23 Юли 2013 14:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 юли 2013, 19:07
http://www.dukeandduchessofcambridge.org/

За разлика от застрахователите в Европа, които продават полици на своите короновани особи, в миналото българските застрахователи считат за чест и свой дълг да дарят полици на членове на царската фамилия

Животът на монарсите по цял свят вълнува техните поданици, както и поддръжниците им от други страни. Истерията по раждането на бъдещия британски крал го доказа в пълна степен. Светът вече може да си отдъхне – наследникът на херцога и херцогинята на Кеймбридж принц Уилям и Кейт Мидълтън дойде на бял свят на 22 юли с цялата си тежест и достойнство. Сега е ред на обгрижването му от всички.  Животът му ще бъде направляван, наставляван и следен. Както и строго пазен.

Участие в последното, предполага се, ще вземе и най-достойната от застрахователните компании. Все още не е ясно кое застрахователно дружество ще сключи застраховка живот на младия наследник на британския престол. Със сигурност обаче борбата между компаниите ще е жестока. За благоволението на краля, както и за престижа на компанията. Естествено, кралското семейство може би ще избере британски застраховател. Според консервативната кралска традиция.

Застраховането на монарсите винаги е било една от най-важните ПР-акции на застрахователите.

В миналото и у нас компаниите засвидетелстват огромно уважение към царското семейство. За разлика от застрахователите в Европа, които продават полици на своите короновани особи обаче, българските застрахователи считат за чест и свой дълг да дарят полици на членове на царската фамилия.

Например, за да засвидетелства своята безгранична преданост към Августейшия Дом на Негово Царско Височество – престолонаследника княз Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски Търновски, на 2 февруари 1896 г. първото българско застрахователно дружество „България” му дарява застраховка „Живот”. Полицата е за 50 000 златни лева, платими при встъпването на престолонаследника Борис в пълнолетие. На 18 януари 1912 г. сумата е изплатена.

За застрахователите е висока чест да поздравяват с важни празници царското семейство и огромен престиж да получават отговори от царския двор.

При раждането на сина на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска и престолонаследник на българския трон – Симеон ІІ, на 16 юни 1937 г., застрахователно дружество „България” му издава животозастрахователна полица за сума от 1 милион лева. Застраховката е връчена официално на първия рожден ден на престолонаследника Симеон ІІ Княз Търновски и трябва да бъде изплатена при встъпването му в пълнолетие.
Невръстният Симеон II е цар на България от 1943 до 1946 г., като от негово име управлява регентски съвет. На 15 септември 1946 г. в България се провежда референдум. Резултатите от него показват, че над 95% от гласувалите са за република. Въпреки съмненията за фалшифициране на данните, резултатът е признат от всички съюзни страни-победителки във Втората световна война. На 16 септември 1946 г. царското семейство е прогонено от страната и Симеон II напуска България преди да е навършил пълнолетие. Така застрахователната полица остава неизплатена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив