29 Март 2024, 09:58 Днес (1) | Вчера (11)

Кола мени цвета си според времето и настроението на водача

06 Януари 2022 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 януари 2022, 10:56

В основата на хамелеонското покритие са електронни четци

Технологията E-Ink се оказа полезна за много приложения от появата си през 1997 г. досега – от интерактивни бели дъски до дисплеи за лаптопи, дори лични аксесоари. На CES 2022 тази технология намери място и в автомобилната индустрия, пише TechNews.bg. BMW представи идея за превозно средство с покритие от електронно мастило, което може да променя цветовете си в зависимост от времето и пътните условия, а защо не и от настроението на водача, съобщи Engadget.
Разбира се, тази очарователна функция все още не готова за масово производство, въпреки че се появи на изложението във вид на демонстрационен автомобил на живо, наречен BMW iX Flow с E Ink.
Тониращият материал се прилага като покритие за екстериора на превозното средство, но работи точно както дисплеите с електронно мастило в е-четците. Обвивката съдържа милиони микрокапсули, всяка от които съдържа отрицателно зареден бял пигмент и положително зареден черен пигмент.
В зависимост от настройката, прилагането на електрически заряд към материала може да накара белите или черните пигменти да се издигнат до върха на микрокапсулата, променяйки цвета на превозното средство.
Показаната версия превключва само между два цвята, но в крайна сметка палитрата ще може да бъде разширена, за да покаже почти всички цветове на дъгата в различни нюанси.
"Това дава на водача свободата да изразява различни аспекти на своята личност или дори удоволствието да променя външността си и да предефинира себе си всеки път, когато сяда в колата”, коментира Стела Кларк, ръководител на проектa за BMW iX Flow с E Ink.
"Подобно на модата или статусните реклами в каналите на социалните медии, превозното средство се превръща в израз на различни настроения и обстоятелства в ежедневния живот”, допълва тя.
Промяната на външния цвят на автомобила може да има и доста практични приложения. Например, при по-лошо време тя може да се тонира в по-ярки цветове, които да са по-лесно забележими в сумрак, да се оцвети в по-тъмни краски в студено време или пък да стане по-светла, за да намали натоварването на климатика в топло време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив