29 Март 2024, 15:30 Днес (10) | Вчера (11)

Колата на трупчета цяла година, ако я дадем на пиян джигит

23 Април 2018 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 април 2018, 08:24

Караме на поне 70 метра зад предния автомобил по магистралите, свалят невръстните кочияши от каруците

Номерата на кола, поверена от собственика й на безразсъден шофьор, който е хванат да кара пиян, ще бъдат сваляни за период от шест месеца до една година. Такава мярка срещу джигитите е залегнала в новите правила за движение по пътищата, разписани в три отделни законопроекта, които бяха публикувани на сайта на МВР, пише в. Монитор. Според сега действащата нормативна уредба регистрацията се заличава за такъв период от време само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

Като мярка срещу катастрофите пък в новия Закон за движение по пътищата е разписано и изискване към шофьорите за спазване на минимална дистанция от предния предния автомобил извън населените места, която за магистралите трябва да бъде 70 метра, за скоростните шосета - 60 метра, а за останалите трасета - 40 метра.

Солена глоба в размер на 100 лв. вместо 50 лв. пък ще отнасят джигитите, които паркират където им скимне, като при зарязване на возилата в паркове и зелени площи собствениците им ще олекват даже с 200 лв. В същото време се въвежда изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Цели 150 лв. вместо 100 лв. пък ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

По-сериозните санкции за нарушителите в проектите на Закона за движение по пътищата, Закона за водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, предвиждат също така полагане на нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след запой, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив