24 Април 2024, 21:44 Днес (12) | Вчера (6)

Командирът на ВВС оттегли оставката си

01 Октомври 2015 18:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2015, 18:19

Генерал Радев предлага да има промяна в закона, която да гарантира, че българските военновъздушни сили ще охраняват въздушното пространство

След среща с премиера Бойко Борисов началникът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал Румен Радев е оттеглил подадената от него оставка, съобщиха от пресслужбата на правителството. Той е декларирал, че актът на подаване на оставка няма политически характер и основният мотив е бил "липсата на ясна перспектива за бойната ни авиация". Министър-председателят е поел ангажимент при съставянето и приемането на новия бюджет средствата за военна авиация да бъдат увеличени с 80 милиона лева, за да се отговори на най-належащите нужди и потребности.

След днешните събития генерал Румен Радев направи официално изявление, подчертавайки, че военновъздушните сили сами са удължили ресурса на самолетите МиГ, но това е станало с риск за сигурността на полетите. Той подчерта, цитиран от БНР, че министерството полага усилия за решаване на въпросите свързани с летателната годност на изтребителите.

Генерал Радев предлага да има промяна в закона, която да гарантира, че българските военновъздушни сили ще охраняват въздушното пространство: "Нямам личен конфликт и проблем с министъра на отбраната Николай Ненчев. Както знаете, министърът прави всичко възможно, за да има изправна техника. Ако имаме някакви различия, те са принципни – начинът, по който става това нещо. Напълно подкрепям позицията, че България като равноправен член на НАТО трябва да изпълнява предложените мерки. Другите държави от източния фланг – Полша, Румъния, впоследствие и Унгария, отвориха своето законодателство за тази възможност. За разлика от нас тези държави гарантират развитието на своята изтребителна авиация с ясно и обосновани програми. Ние нямаме такива програми".

Отваряйки законодателството точно в този вид – без гаранции за ремонт на МиГ-29, без гаранции за скорошно придобиване на нов самолет и без законова гаранция, че тази съвместна охрана ще се извършва без водещата роля на наши летци и самолети, създава предпоставки от тук нататък авиацията да бъде приземена. Това аз като командир на ВВС не мога да допусна.

Още преди няколко месеца стана ясно, че политическото ръководство на отбраната няма да поеме отговорността за самостоятелно удължаване на ресурса на двигателите на бойните ни самолети, както предлагаше генерал Радев. След провала на идеята за придобиване на западни изтребители Министерството на отбраната предложи варианта за ремонт на руските изтребители в Полша, което също е под въпрос заради предупреждение от страна на Русия.

Преди да стане ясно, че оставката е оттеглена, Атанас Мерджанов от БСП коментира решението на генерал Радев: "Това не ни изненадва с оглед на случващото се с Военновъздушните сили. Очевидно е, че не можем да очакваме смислени, отговорни действия на съответните родове войски. Генерал Радев беше един изключително подготвен, опитен командир, който се отнасяше с много грижа за своите подчинени и за техниката".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив