28 Март 2024, 13:48 Днес (7) | Вчера (12)

Комисията за защита на потребителите ще проверява Коледните базари

18 Ноември 2015 17:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2015, 13:15

Ще бъдат проверявани и заведенията и местата за настаняване

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява Коледните базари в цялата страна. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на институцията, пред телевизия Bulgaria On Air.

Вече текат засилени проверки на туроператорите, предлагащи пакети за предстоящия 8-ми декември и за Коледните и Новогодишни празници. "Ще следим реални ли са офертите, предложени от съществуващи туроператори и съответно – дали дейността им е приведена в съответствие с изискванията на закона, за наличието на застраховка "професионална отговорност”. Ще проследим също дали анонсите са коректни и дали са посочени в офертата всички  съществени елементи на пътуването и разходи, включително и допълнителни, които биха могли да бъдат извършени в хода на пътуването”, поясни Маргаритов и добави "Вече предприехме и няколко превантивни действия относно това да бъдат дадени съвети и на студентите чрез публикуване на кратки напътствия в сайтовете, които ние сме установили, че най-често се ползват от тях за обмяна на различна информация.”

Ще бъдат проверявани и заведенията и местата за настаняване. Екипите на КЗП ще бъдат на разположение и за извършване на проверки по сигнали на граждани.

Маргаритов съобщи, че от началото на годината комисията е изтеглила от пазара над сто стоки, за които е констатирано, че са опасни. "Имаме извършени около 3000 проверки, които са свързани с направлението "Безопасност на стоките”. Това е една от най-сериозните активности на нашата комисия и може би една от най-важните.”, коментира председателят на ведомството. Той посочи, че най-често срещаните опасни стоки са свързани с децата – дрехи, обувки, различни "стоки за шега”. "Ние сме контактна точка по общоевропейската система за предупреждение за наличието на опасни стоки на европейския пазар, така че сме много активни и в обмяната на данни във връзка с опасните стоки. Сътрудничим си и с органите в България, които имат отношение към откриването и изземването от пазара на такива стоки. Това сътрудничество е много полезно, защото винаги е по-добре, когато дадени стоки са от внос и са опасни, да бъдат задържани още на митницата и да не се разпространяват на пазара, тъй като изтеглянето от там е по-сложна процедура.”, допълни Маргаритов.   

"Най-вероятно при предстоящия "Черен петък” ще има анонсирани големи проценти намаления на различни стоки. Ние ще следим пазара, но и самите потребители би трябвало да не се осланят единствено на това, че виждат една много примамлива цифра в проценти, а винаги да направят една по-детайлна сметка за това какъв разход ще извършат и дали действително си заслужава покупката, за да може да окачествим тази кампания по-скоро като успешна и полезна за потребителите, а не като един опит да бъдат въведени в заблуждение.”, коментира Маргаритов по повод наближаващата кампания, която тази година ще се проведе на 27 ноември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив