28 Март 2024, 21:01 Днес (11) | Вчера (12)

Комисията за финансов надзор е с нови зам.-председатели

10 Април 2019 14:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 април 2019, 14:58
КФН

Народното събрание избра Мария Филипова за зам.-председател на управление "Надзор на инвестиционната дейност" и Илиана Христова - за зам.-председател на "Застрахователен надзор"

Народното събрание избра днес Мария Филипова за зам.-председател на управление "Надзор на инвестиционната дейност" и Илиана Христова за зам.-председател на управление "Застрахователен надзор" на Комисията за финансов надзор (КФН) . Изборът бе направен от 113 народни представители.
От трибуната на парламента председателят на Регулатора - Бойко Атанасов, представи кандидатурите за заместници, като акцентира, че основните цели, които той поставя пред регулаторния орган, са създаване на стабилен екип от професионалисти, прозрачна и навременна комуникация с обществото и най-важното – осъществяване на изключително стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица в трите основни направления, регулирани от Комисията.
Атанасов изложи мотивите си за избор на Мария Филипова за зам.-председател на управление "Надзор на инвестиционната дейност", като наблегна на над 10-годишния опит на Филипова в правната сфера. Атанасов посочи, че това е "предпоставка да притежава широки познания и опит в анализирането, проучването и предприемането на дейности относно новоприети регулации, оптимизиране на съществуващи закони и подобряване на административните процедури". Председателят допълни още, че с дългогодишния опит на Филипова в държавната администрация в сферата на финансите  тя ще допринесе за успешното международно сътрудничество и обмена на добри практики в контекста на подготовката на България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II).

Мария Филипова представи пред народните представители визията, очертаваща посоката на действие в нейния ресор за развитие на капиталовия пазар: повишаване на ликвидността на капиталовия пазар, осигуряване на възможност за финансиране на нови дружества чрез него, ускоряване на растежа на икономиката в средносрочен план и подобряване имиджа на България на международната карта на регулаторните органи в небанковия финансов сектор, както и по-доброто позициониране на България на инвестиционната карта на Европа. Концепцията ѝ е с 3 основни сфери на развитие спрямо посочените казуси и тяхната значимост за капиталовия пазар в България: регулаторна дейност и контрол, намаляване на административната тежест на капиталовите пазари чрез мерките за оптимизация на процесите и дигитализация, както и международно сътрудничество и обмен на добри практики и международно позициониране на България с цел привличане на нови инвеститори и на работа на екипи по европейски програми за развитие на капиталовите пазари в ЕС. Филипова заяви своята готовност да работи активно и последователно за постоянното усъвършенстване на регулаторната и надзорна дейност на КФН, отговаряйки на предизвикателствата в инвестиционния сектор, в защита на интересите на потребителите на небанкови финансови услуги.

Бойко Атанасов представи и мотивите си за номинацията на Илиана Христова за заместник-председател, ръководещ управление "Застрахователен надзор". Според него опитът и идеите на Илиана Христова са от ключово значение за справяне с последствията от фалита на застрахователна компания "Олимпик", както и в изпълнение на обещанието за ограничаване и превенция на подобни случаи в бъдеще. "За да се справим и със сериозното предизвикателство със системата Бонус-малус, на Комисията за финансов надзор е необходим твърдо отстояващ позицията си лидер, с ефективни комуникационни умения при дискусии с всички заинтересовани в процеса страни. Убеден съм в способностите на Илиана Христова, тъй като неведнъж е показвала качества при справяне с кризисни ситуации и навременна комуникация към всички заинтересовани лица", допълни още Атанасов.
В концепцията си И%лиана Христова твърдо заяви, че търсеният краен резултат за Комисията в сферата на застрахователния надзор трябва да бъде сигурност за потребителите на застрахователни услуги и доверие на гражданите в осъществявания от държавата контрол. За постигането на тези резултати, Илиана Христова разгърна детайлите на формула, която ще осигури стабилен и устойчив застрахователен сектор:  контрол, комуникация, кризисна превенция и дигитализация. Христова заяви от парламентарната трибуна: "Посоката, която ще следваме, има за цел да създаде клиент-центриран подход в сферата на застраховането, при който основният акцент е върху видимостта към новите идеи, осведомеността за посоките за действие и възможностите за бърза двупосочна комуникация с гражданите по основни, важни за обществото теми".
Мария Филипова и Илиана Христова положиха клетва пред депутатите и благодариха от трибуната за гласуваното им доверие.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив