07 Май 2024, 14:37 Днес (8) | Вчера (0)

Комисията по бюджет ще обсъжда правила за избор на управител на БНБ

04 Юни 2015 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2015, 09:25
Булфото

В парламентарната комисия по бюджет и финанси днес се очаква да бъде обсъден проект за приемане на процедурни правила, по които да се предлагат кандидати за управител на БНБ. Точката е включена в дневния ред на комисията

В парламентарната комисия по бюджет и финанси днес се очаква да бъде обсъден проект за приемане на процедурни правила, по които да се предлагат кандидати за управител на БНБ. Точката е включена в дневния ред на комисията.

Депутатите ще обсъдят и дали да бъдат публично оповестени документите, с които се кандидатства както и самото изслушване на кандидатите в комисията. Ще се обсъди и процедурата за избор от Народното събрание.

В оповестения на страницата на Народното събрание текст по тази точка не се уточнява кой е вносител на проекта. Миналата седмица обаче депутати от Патриотичният фронт, БСП, "Атака" и Българският демократичен център внесоха в деловодството на Народното събрание процедурни правила, по които да бъде избран управител на Българската народна банка

Те предвиждат номинацията да се издигне от група народни представители, които я внасят в комисията по бюджет и финанси. Там трябва да се проведе изслушване на кандидата, който има 10 минути да се представи и после няколко пъти по 10 минути, за да отговаря на въпроси. Такива могат да задават не само участващите в комисията депутати, но и представители на граждански организации и медии.

Междувременно се обсъждат две кандидатури за поста. ГЕРБ представи наскоро пред всички парламентарни групи финансиста Димитър Радев. Участвали в срещите с Радев депутати разказват, цитирани от "Капитал", че той е оставил у тях впечатлението, че не е на 100% категоричен, че ще участва в конкурса за гуверньор.

Междувременно Камен Захариев, работещ в ЕБВР, обяви, че има концепция за управлението на централната банка, но засега никоя политическа сила не е обявила, че застава зад него.

От партията на Кунева пък обявиха, че имат три кандидатури за ръководители на БНБ.  

Засега остава неизвестно и дали настоящият управител Иван Искров ще подаде оставка, както беше обещал, когато управляващите му намерят заместник. В следващ коментар той заяви, че оставка се подавала от гузност. Мандатът му изтича през октомври.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив