19 Април 2024, 19:50 Днес (10) | Вчера (11)

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за нас искания по пакета "Мобилност"

10 Януари 2019 13:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 януари 2019, 13:54

За да влязат в сила гласуваните поправки, те трябва да минат през пленарна зала на Европейския парламент

Комисията по транспорт в ЕП не прие важните за България искания, свързани с международните превози.  Не беше прието искането шофьорите да могат да ползват седмичната си почивка в кабините в камионите си, когато на местата за почивка няма благоприятни условия, предаде БНТ. Ако това предложение бъде прието и от ЕП и се превърне в законодателна норма, то означава, че българските шофьори ще трябва да спят в хотели или на специално пригодени за това места.
Другото важно нещо, свързано с пакета "Мобилност", е това камионите заедно с водачите да се връщат на всеки четири седмици в страната на регистрация. Това беше искане, за което ние настоявахме да не бъде прието, но  искането ни не бе уважено.
За да влязат в сила гласуваните поправки, те трябва да минат през пленарна зала на Европейския парламент.
Гласуването премина на фона на протести. Стотици недоволни от патека "Мобилност" български, румънски и полски превозвачи се събраха в центъра на белгийската столица Брюксел, за да изкажат недоволството си.

Междувременно президентът Румен Радев подкрепи нашите превозвачи с писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В писмото на държавния глава се казва: "Предложените към днешна дата за гласуване текстове са несправедливи за България. Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността". "България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи. Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост", пише още Румен Радев. Държавният глава изразява своята убеденост, че Пакетът Мобилност 1 ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.

В Брюксел е и българскиат транспортен министър Росен Желязков. Той присъства днес на заседанието на комисията на ЕП по транспорт. "България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент", съобщи пред протестиращите в Брюксел шофьори министърът.

За да влязат в сила гласуваните поправки, те трябва да минат през пленарна зала на Европейския парламент.



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив