15 Октомври 2024, 09:11 Днес (0) | Вчера (3)

Комисията по ценните книжа готви наказания за некоректни съвети по пенсионни ренти

21 Юни 2004 14:22 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) разглежда възможността да наложи глоби на инвестиционни посредници заради "съветите им към възрастни хора да инвестират в "плаващи" пенсионни ренти, ако те не съответстват на инвестиционните им потребности", съобщи Financial Times.

Заплетените договори, които се предлагат на осигуряващите се за пенсия в страната в последните няколко месеца станаха многократно тема за коментари в инвестиционната общност в САЩ.
Критиците им смятат, че хората често не са осведомени за последващите данъчни задължения и огромните вноски.
Комисията по ценните книжа и организацията NASD публикуваха съвместен доклад, в който са разкритикувани брокери, които не са обяснили на клиентите си разликите между различните ренти. В доклада се съобщава, че е имало случаи, пенсионери да ипотекират домовете си, за да набавят средства за закупуването на "плаващи" ренти.
Във връзка с това президентът на SEC Уилям Доналдсън (William Donaldson) коментира пред Financial Times, че "много инвестиционни компании ще трябва да подобрят дейността си"
Комисията започна да проверява брокери, продаващи "плаващи" пенсионни ренти преди няколко месеца, след като получи голям брой оплаквания от инвеститорите.
В началото на юни NASD глоби оштрафовала компанията Davenport & Co с $450 хиляди и я задължи да изплати обезщетения на стойност $288 хил. по едно дело.
Според NASD, през 2002 и 2003 г. брокер на Davenport е помагал на клиент на застрахователен фонд да организира чести търгове за "плаващи" пенсионни ренти, независимо, че е разполагал с информация, че тези инвестиции са дългосрочни.
NASD предложи на SEC да въведе правило, което да прекрати злоупотребата с пенсионните ренти, като задължи посредниците да информират инвеститорите за всички тънкости и капани за средствата им, както и да оценяват, дали тези инвестиции отговарят на нуждите на пенсионерите.
За разлика от пенсионерите, инвестирали в колективни фондове, инвеститорите в "плаващи" ренти, плащат по-големи авансови вноски.
Според данни на NASD, през изтеклата година активите по "плаващите" пенсионни инструменти са нараснали с над 20% до около $985 млрд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7881
GBP 2.4796 2.4887 2.3365
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив