29 Март 2024, 16:22 Днес (11) | Вчера (11)

Компаниите търсят начин да преотдават офис площи, за да оптимизират разходите си

27 Октомври 2020 13:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2020, 13:01

Компаниите търсят начин да преотдават офис площи, за да оптимизират разходите си

Забавянето на пазара на офис площи вследствие на COVID кризата и промяната в начина на работа продължава и през третото тримесечие на 2020 г. Обемът на наетите офиси за периода е с около 60% по-малък спрямо средните стойности за последните 5 години, показва доклад на консултантска компания, специализирана в областта. Повечето компании са в изчаквателен режим относно наемането на нови площи. Част тях дори търсят възможности да преотдават вече наети пространства, с цел да оптимизират разходите си. "През следващите месеци очакваме ръст на преотдаването на площи, които към момента не са необходими на наемателите, но те нямат опция да ги освободят заради подписаните дългосрочни договори. Това се случва в Европа и в глобален план и очакваме този процес да се прояви по-видимо през следващите тримесечия", коментира Михаела Лашова, управляващ партньор в компанията.
Под 1/3 от служителите в София работят от офиса, показват данните от проучване сред собственици на бизнес сгради и наематели, проведено през първата половина на октомври. Допитването сред компании с общо над 42 000 служители показва, че 84% от тях нямат яснота кога ще върнат за постоянно служителите си в офиса, а 15% планират да направят това до пролетта на 2021 г. При аналогично проучване през юни тази година преобладаващата част от запитаните обмисляха да върнат служителите си на работните им места през есента. Изместването на този срок е свързано с разрастването на коронавирус епидемията и свързаните с нея неясноти за бизнеса.
"В тази ситуация повечето наематели не могат да преценят дългосрочните си нужди от офис площи и се въздържат от решения. Подобна реакция виждаме и в други страни в Европа, в САЩ и това обяснява намалелия обем наемни сделки на офис пазара", обобщи Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи".
От началото на годината са сключени сделки за наем на общо 73 625 кв. м, при 108 600 кв. м за деветмесечието на 2019 г. Доминират подновявания на договори или се приключват сделки за преместване на нова локация, които са били в процес на преговори в предходни тримесечия. Делът на незаетите офис площи през третото тримесечие на годината достигна 11.4%, като се очаква да нараства.
Близо 60% от офис сградите са посочили, че нямат освободени площи. В същото време обаче 48% от наемателите планират да намалят заеманите от тях офиси, а 44% - да запазят сегашния им размер. Очакванията на бизнеса са делът на работата от къщи да нарасне в сравнение с времето преди разпространението на корона вируса. Това ще освободи площи за преотдаване или за разрастване на наемателите в рамките на вече наетите офиси.
За момента офертните наеми са стабилни, но забавянето на пазара провокира наемодателите да предлагат повече стимули и отстъпки като стъпаловиден наем или периоди без наем. За първокласни проекти в центъра на София офертните стойности са 15 евро/кв. м. По протежение на големите булеварди нивата се движат в рамките на 12-14 евро/кв. м. Прогнозата е увеличаването на свободните площи и излизането на нови проекти на офис пазара да постави под натиск наемите през следващите тримесечия, особено в райони с концентрация на нови проекти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив